Deltaviewer: breed publiek bewust maken van onze delta

De grote uitdaging van ons land – veilig zijn en blijven voor hoog water en over genoeg zoet water beschikken voor onze burgers en economie nu en in de toekomst – gaat elke Nederlander aan, waar hij ook woont. Het Deltaprogramma (voor o.a de nieuwe generatie deltawerken) wil mensen zich daarvan bewust maken. Om geïnteresseerden, belanghebbenden en bestuurders te informeren is de Deltaviewer ontwikkeld.

De Deltaviewer is een interactief computerprogramma, waarmee mensen afhankelijk van hun interesse via een eigen route antwoorden kunnen vinden op vragen over het Deltaprogramma. Verleden, heden en toekomst worden in beeld en tekst verbonden. De Deltaviewer kan worden gebruikt om bestuurders wegwijs te maken in de watervraagstukken, maar kan ook worden toegepast voor elke belangstellenden in tentoonstellingen of musea. Op het Deltacongres op 1 november a.s. presenteert deltacommissaris Wim Kuijken de Deltaviewer officieel aan het publiek. Tot die tijd wordt proefgedraaid.

Vergroot afbeelding Minister-president Rutte bij de eerste prototype van de Deltaviewer op het Nationale Deltacongres in november 2011.
Minister-president Rutte bij de eerste prototype van de Deltaviewer op het Nationale Deltacongres in november 2011.

De Deltaviewer visualiseert op een aansprekende manier hoe Nederland met het water meebeweegt of worstelt. We danken onze welvaart aan onze lage ligging, we streden ook tegen het water. De opzet is zeer benaderbaar: na een algemene introductie, kan de gebruiker kennismaken met de wateropgave per regio én op nationaal niveau. De Deltaviewer gaat in op algemene vragen als: Wat zijn nu de precieze waterproblemen en –vraagstukken van Nederland? Hoe worden deze vertaald naar opgaven en oplossingen? Hoe wordt dat binnen het Deltaprogramma opgepakt en hoe kan dat tot de nieuwe generatie deltawerken leiden? Maar ook specifiekere vragen komen aan de orde: Op welke wijze worden de opgaven door de verschillende ’gebieden in onzen delta aangepakt en vertaald naar de landelijke opgave? Waarom hoeft een optimale oplossing voor de regio niet het beste te zijn voor het hele land? Alle deelprogramma’s binnen het Deltaprogramma hebben meegewerkt aan de Deltaviewer.