Deltacommissaris bezoekt Rijkswaterstaat Waterdienst

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft dinsdagmiddag 5 juni in Lelystad een bezoek gebracht aan Rijkswaterstaat Waterdienst.

Na de ontvangst door directeur Roeland Allewijn sprak Wim Kuijken de medewerkers van Rijkswaterstaat Waterdienst toe tijdens hun halfjaarlijkse Deltaprogrammabijeenkomst. Hij sprak zijn waardering uit voor hun inzet binnen het Deltaprogramma en onderstreepte het belang van de inbreng van Rijkswaterstaat in het Deltaprogramma. Vervolgens beantwoordde hij vragen van medewerkers over de stand van zaken binnen het Deltaprogramma en belangrijke keuzes die worden voorbereid - zoals het peil van het IJsselmeer.

Vergroot afbeelding Vlnr: Roeland Allewijn (directeur Rijkswaterstaat Waterdienst), deltacommissaris Wim Kuijken en Harold van Waveren (programmamanager Deltaprogramma Rijkswaterstaat).
Vlnr: Roeland Allewijn (directeur Rijkswaterstaat Waterdienst), deltacommissaris Wim Kuijken en Harold van Waveren (programmamanager Deltaprogramma Rijkswaterstaat).

Daarna liet hij, samen met de programmadirecteur IJsselmeergebied, Hetty Klavers en Jos van Alphen van de staf Deltacommissaris, zich informeren over de wijze waarop de crisisbeheersing bij hoog water en droogte tussen de verschillende overheden is georganiseerd. Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) van Rijkswaterstaat speelt daarin een centrale rol. Er werd een kort bezoek gebracht aan de nieuwbouw van dit centrum, waar hard wordt gewerkt om dit te realiseren.

Binnen het Deltaprogramma is Rijkswaterstaat onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling en toepassing van modellen en de inbreng van kennis over het landelijk hoofdwater- en kustsysteem. Ruim 100 medewerkers zijn daar bij betrokken. Wim Kuijken liet zich informeren over de manier waarop Rijkswaterstaat de kwaliteitsborging rondom deze activiteiten heeft georganiseerd. Aan de orde kwamen onder meer het expertisecentrum kosten, het rekennetwerk en het datamanagement.

Tot slot werd ook ingegaan op de kwaliteitsborging van aanleverende marktpartijen en Deltares. De conclusie was dat kwaliteitsborging in de komende fase van strategieontwikkeling belangrijker gaat worden, en dat Rijkswaterstaat daarbij een belangrijke rol heeft. Daarover zullen Rijkswaterstaat en de deltacommissaris de komende weken nadere afspraken op papier zetten.