Deltabeslissingen ook in het Nationaal Waterplan

Op 22 januari is in de Volkskrant en de Staatscourant ‘het Voornemen tot wijziging van het Nationaal Waterplan voor de vastlegging van de deltabeslissingen, inclusief het opstellen van een Milieueffectrapport’ gepubliceerd.

De publicatie geeft uitleg over de voorgenomen wijziging en geeft informatie over de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.
Door het in het Nationaal Waterplan opnemen van de deltabeslissingen en de gebiedsgerichte voorkeursstrategieën, die wij aan het voorbereiden zijn in het Deltaprogramma 2015, worden deze beleidsmatig verankerd. Dat is van belang, omdat hiermee wordt vastgelegd hoe we omgaan met ons (ruimtelijk) beleid op het gebied van waterveiligheid en voldoende zoetwater.

De bewindslieden van Infrastructuur en Milieu (IenM) en Economische Zaken (EZ) hebben het voornemen om het Nationaal Waterplan te wijzigen door hierin de deltabeslissingen en bijbehorende gebiedsgerichte voorkeursstrategieën vast te leggen. Ter voorbereiding van deze wijziging laat het Rijk een onderzoeksrapport opstellen over de milieueffecten (plan-MER). De concept notitie Reikwijdte en Detailniveau voor hetplan-MER ligt met deze kennisgeving ter inzage.

Het Nationaal Waterplan (NWP) is het rijksplan voor het waterbeleid. Het verschijnt snel na het Deltaprogramma 2015 op Prinsjesdag, waarin de deltabeslissingen worden voorgelegd. De minister van IenM en de staatssecretaris van EZ zijn voornemens om het rijksbeleid dat voortvloeit uit de deltabeslissingen en gebiedsgerichte strategieën beleidsmatig te verankeren in het NWP, door het NWP tussentijds partieel te wijzigen.