Tweede Kamer geïnteresseerd in omgang met weersextremen in Deltaprogramma

Op uitnodiging van de Tweede Kamer heeft de deltacommissaris met de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu van gedachten gewisseld over de stand van zaken in het Deltaprogramma. Zeven Kamerleden namen deel aan het gesprek en toonden zich zeer betrokken bij de bescherming van ons land tegen hoog water en een goede zoetwatervoorziening.

Aanleiding voor het gesprek waren de onlangs verschenen rapporten van het IPCC en van het KNMI met nieuwe klimaatscenario’s en de impact daarvan op de beslissingen in het Deltaprogramma. De aanwezige vertegenwoordigers van VVD, PvdA, D66, SP en CDA waren met name geïnteresseerd in hoe in het Deltaprogramma wordt ingespeeld op mogelijk grotere weersextremen in de toekomst.

Daarnaast werden diverse actuele zaken aan de orde gesteld, zoals de nieuwe waterveiligheidsnormen, de verbetering van de zoetwatervoorziening, het draagvlak voor het werk in het Deltaprogramma nu de beslissingen aanstaande zijn, de samenwerking met buurland Duitsland en de verbinding tussen ruimte en water.

Het gesprek diende voor de Kamerleden tegelijk als voorbereiding op de Algemene Overleggen de komende weken met Minister Schultz van Haegen: op woensdag 11 juni a.s. over waterkwaliteit en op donderdag 19 juni a.s. over waterveiligheid.