Deltacommissaris ontvangt voorkeurstrategie veiligheid rivieren op Rivierendag

Op 2 juli ontving deltacommissaris Wim Kuijken de voorkeursstrategie voor de veiligheid in het rivierengebied tijdens de jaarlijkse Rivierendag van Deltaprogramma Rivieren. De deltacommissaris ontving de voorkeursstrategie uit handen van Josan Meijers, gedeputeerde van de provincie Gelderland, en Lambert Verheijen, dijkgraaf van waterschap Aa en Maas. Hiermee is een periode van vier jaar intensieve samenwerking afgerond in het rivierengebied tussen rijk, provincies, waterschappen en gemeenten, met betrokkenheid van kennisinstituten, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. 

"De nieuwe episode die is ingezet door Ruimte voor de Rivier wordt hiermee verder gebracht. Het rivierengebied moet robuust worden gemaakt voor het opvangen van extreme klappen van de natuur. We werken aan het voorkomen van een ramp. De voorkeursstrategie is een goed voorbeeld van co-creatie, ik vraag ook iedereen mee te doen in het vervolg hiervan" aldus deltacommissaris Wim Kuijken bij overhandiging.

De strategieën voor respectievelijk Rijntakken en Maas kijken vooruit tot 2050, met een doorkijk tot 2100. Het klimaat verandert: de kans op extreme hoge rivierenafvoeren neemt toe en de zeespiegel stijgt. Om veilig te blijven zijn in de toekomst nieuwe maatregelen noodzakelijk. Dat kunnen dijkversterkingen, nieuwe rivierverruimingen of dijkverleggingen zijn en een combinatie daarvan.

De adviezen van de regio voor een veilige toekomst voor het rivierengebied worden door de deltacommissaris overgenomen in zijn voorstellen voor het Deltaprogramma 2015.