Succesvolle samenwerking Deltaprogramma Maas

Op voorstel van de Stuurgroep Deltaprogramma Maas heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu ingestemd met een pakket maatregelen om de Maasregio beter te beschermen tegen hoogwater. Het gaat concreet om acht projecten bij Thorn, Venlo, Baarlo, Arcen, Well, Oeffelt en tussen Ravenstein en Lith. De plannen hiervoor kunnen nu nader worden uitgewerkt. De werkzaamheden moeten vóór 2030 klaar zijn. De gezamenlijke overheden trekken er in totaal 400 miljoen euro voor uit.

Met name de verandering van het klimaat maakt extra bescherming van het gebied rond de Maas tegen hoogwater noodzakelijk. Bij het maken van de plannen trekken ministerie, provincies, Maasgemeenten, Rijk (incl. Rijkswaterstaat) en waterschappen samen op in de stuurgroep Deltaprogramma Maas. De Maas is immers één geheel; maatregelen op de ene plaats hebben gevolgen op andere plaatsen.

De deltacommissaris complimenteert de Stuurgroep Deltaprogramma Maas met het bereikte resultaat. Het is een hele prestatie dat de betrokken partijen verenigd in deze stuurgroep erin geslaagd zijn om een gezamenlijk voorstel te ontwikkelen waarmee zowel de waterveiligheid als de ruimtelijke ontwikkeling lans de Maas gediend is; een goed voorbeeld van ‘gedeeld eigenaarschap’.