Deltacommissaris spreekt op Nationale Klimaattop 2016

Hoe vertalen we het klimaatakkoord van Parijs naar concrete acties in Nederland? Die vraag stond vandaag centraal tijdens de eerste Nationale Klimaattop in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) nodigde deltacommissaris Wim Kuijken uit om de aanpak van de Deltaprogramma eens te beschouwen in het licht van de wereldwijde klimaatopgave.

Het versnellen van bestaande klimaatacties en het lanceren van nieuwe initiatieven vraagt om eigentijds openbaar bestuur. De aanpak van Deltaprogramma biedt kansen voor de mitigatieopgave. In zijn speech geeft de deltacommissaris drie kenmerken van zijn aanpak aan de Nederlandse klimaatcommunity:

  1. Stel de maatschappelijke opgave centraal
  2. Investeer in Joint fact finding en kennisontwikkeling
  3. Zorg voor een flexibele strategie, bestuurlijke wendbaarheid en continuïteit

De klimaattop werd geopend door minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma. De premier benadrukte dat het halen van de klimaatdoelen vraagt om inspanning van iedereen. Van het individu, het bedrijfsleven, van NGO’s, gemeentes, provincies en het Rijk. Andere sprekers waren onder meer president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, Hans de Boer (VNO-NCW) en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

Het doel van de Nationale Klimaattop is om concrete acties in gang te zetten voor de Nederlandse uitwerking en implementatie van het klimaatakkoord. Dit gebeurt onder meer in break-outsessies op het gebied van landbouw, klimaatadaptatie en technologie & innovatie.