Nederland en Argentinië halen de banden aan op integraal waterbeheer

Tijdens het Economisch Business forum in Amsterdam heeft de Argentijnse president Mauricio Macri Nederland gevraagd om nauw samen te werken op waterkwaliteit en om de toenemende consequenties van het veranderende klimaat het hoofd te bieden. President Macri gaf aan dat de komende jaren flink geïnvesteerd gaat worden in integraal waterbeheer en waterinfrastructuur. Deltacommissaris Wim Kuijken presenteerde de succesvolle bouwstenen van het Nederlands Deltaprogramma tijdens het forum waar ook het Argentijnse en Nederlandse bedrijfsleven bijeen waren. Tijdens het staatsbezoek worden verschillende samenwerkingsovereenkomsten getekend op het gebied van watertechnologie en water governance.

Het Staatsbezoek zal naar verwachting een impuls geven aan de wederzijdse wens tot versterking van de bilaterale relatie sinds 2015, met nadruk op economische en politieke samenwerking. Argentinië heeft in de provincies Buenos Aires, Santa Fe, Entre Rios en Cordoba regelmatig te kampen met overstromingen als gevolg van effecten van El Niño. Ook waterkwaliteit is een andere prioriteit door het lozen van ongezuiverd stedelijk en industrieel afvalwater. Tijdens het Staatsbezoek zijn ruim 400 Argentijnse en Nederlandse deelnemers bijeen om economische samenwerking te stimuleren op het gebied van water, landbouw en financiële sector.

Deltacommissaris Wim Kuijken deed een oproep tijdens zijn toespraak om partnerschappen en innovatie te stimuleren en daarmee ruimte te geven voor een intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid waarbij een lange termijn aanpak centraal staat. De vice minister Bereciartua, verantwoordelijk voor water binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken, Publieke Werken en Huisvesting, benadrukte de noodzaak om de komende jaren waterzuiveringsinstallaties te bouwen om  het lozen van ongezuiverd water aan banden te leggen. Hiermee wordt Nederland een kans geboden om samen te werken in het exporteren van technologie en kennis. De samenwerking richt zich ook op Watergovernance waar de Unie van Waterschappen een Letter of Intent voor ondertekenden.