Nieuwe podcast Delta & Duiten over de uitdagingen voor een klimaatbestendige toekomst

Water is onze vriend én onze vijand. Al eeuwenlang beschermen we ons land met dijken, polders en deltawerken — en dat heeft ons veel gebracht. Maar de zeespiegel stijgt, het klimaat verandert, en de druk op ons waterbeheer groeit. Dat vraagt om slimme keuzes. Niet alleen in techniek en ruimtelijke ordening, maar ook in hoe we het allemaal gaan betalen.

In de nieuwe podcast Delta & Duiten onderzoekt Maarten Bouwhuis hoe we Nederland kunnen voorbereiden op een klimaatbestendige toekomst, zonder dat de kosten ons overspoelen. Hij spreekt met beleidsmakers, onderzoekers en financiële experts over risico’s, oplossingen en de verdeling van verantwoordelijkheden.

Hoe bouw je terug?

Vier jaar geleden werd Zuid-Limburg getroffen door het water. Honderden gezinnen en ondernemers liepen schade op. Maar daarna ontstond volgens Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg, de ramp na de ramp. De afwikkeling van de schade verliep stroef, en nog steeds is niet alles afgehandeld.

In deze eerste aflevering van de podcast Delta & Duiten hoor je Deltacommissaris Co Verdaas. Het water in Limburg heeft duidelijk gemaakt dat we moeten nadenken over hoe we de schade bij een extreme en langdurige regenbui kunnen beperken. Want dat we vaker te maken krijgen met extreme regenbuien door klimaatverandering, dat staat wel vast. En het gaat niet alleen over schade beperken, maar ook over de vraag: hoe bouw je terug? Want verzekeraars betalen nu om terug te bouwen wat er al stond.
 
‘Als je precies terug gaat bouwen wat je had, en die bui komt over vijf jaar weer, dan komt er een moment dat het niet meer houdbaar is. 'Misschien moet je dus zeggen dat we op sommige plekken niet meer terug gaan bouwen’, zegt Verdaas.

Stresstesten

Daarnaast worden er stresstesten gedaan, om te berekenen wat een grote hoeveelheid water zou doen. ‘Dan heb je in potentie miljarden schade. Je kunt die schade voorkomen door voorzieningen te treffen, bijvoorbeeld door te zorgen dat het water ergens heen kan.’ Dan gaat het over ruimtelijke ordening, maar ook banken kunnen helpen door ondernemers te steunen om weerbaarder te worden voor klimaatverandering.

‘Het slechtste wat je kan doen is net doen of er niks aan de hand is’, aldus Verdaas. ‘Want dan laat je mensen ook in de steek. De belangen raken elkaar, maar juist omdat het ingewikkeld is, moet je het gesprek aangaan.’

Delta & Duiten is een NL AAA-Klimaatbestendig podcast, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.