Sessie 'Klimaatrobuuste buitenplaatsen – noodzaak tot een groenblauwe toekomst voor onze historische buitenplaatsen'

Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen

We hebben in Nederland ruim 550 historische buitenplaatsen en landgoederen die gezamenlijk meer dan 18.000 hectaren bedekken. Buitenplaatsen zorgen lokaal voor werkgelegenheid en een duurzame en gezonde leefomgeving, met ruimte voor recreatie en rust in verstedelijkte gebieden. Aanhoudende droogte en wateroverlast brengen de instandhouding en beleving van buitenplaatsen in gevaar. De klimaatschade aan het waardevolle erfgoed is groot – denk aan verzakking van gebouwen, droogstaande grachten, afnemende vitaliteit van bomen en planten en de daarmee samenhangende ecologische gevolgen. De urgentie om actie te ondernemen is groot. In de klimaatadaptieve oplossingen bieden buitenplaatsen tegelijkertijd ook inspiratie en mogelijkheden. Het zijn plekken waar altijd ruimte is geweest voor experiment. Benut deze waarde ook nu! Voor bijvoorbeeld vormen van waterberging of de zoektocht naar klimaatbestendige boom- en plantensoorten. Een proactieve, integrale aanpak om buitenplaatsen een groenblauwe toekomst te geven is noodzakelijk. Het vraagt om samenwerking tussen eigenaren, overheden en waterschappen. 

In deze sessie vertellen we je vanuit Natuurmonumenten en het Kennisprogramma Klimaatrobuuste buitenplaatsen meer over de klimaatschade op buitenplaatsen en wat er al gebeurt om buitenplaats klimaatrobuuster te maken.

Gespreksleiders: Jennemie Stoelhorst (Kennisprogramma Klimaatrobuuste buitenplaatsen) en Sandra van Lochem (Natuurmonumenten).