Interview jongeren met Cees Veerman

Ook Cees Veerman, de voorzitter van de voormalige Deltacommissie, werd tijdens eerste Nationaal Deltacongres door jongeren geïnterviewd.

Interview jongeren met Cees Veerman

(Een fotocollage van verschillende jongeren met in het midden de beeldtitel: Jongeren en het Deltaprogramma. Young Reporters interviewen... Oud-voorzitter Deltacommissie Cees Veerman.)

Ik kreeg de hele open vraag van: wat moeten we doen om veilig in Nederland te kunnen blijven wonen de volgende honderd jaar of tweehonderd jaar?
Als we in aanmerking nemen dat de zeespiegel stijgt en dat we minder zoet water krijgen in de zomer. Wat moeten we dan doen?
Dat hebben wij opgeschreven, wat je dan moet doen, in grote lijnen en dit Deltaprogramma maakt dat meer precies duidelijk meer op het niveau van de regio, dus waar je wat moet doen in welke periode.
Dat is dus een verfijning. Wij hebben een beetje als het ware de grote schets gemaakt en wat er nu gebeurt is dat iedereen met elkaar praat wie nou wat gaat doen en dat is heel belangrijk.
JONGENSSTEM: Had u ook verwacht dat het eigenlijk zo groot zou worden wat uw ideeën waren?
De ideeën die wij naar voren gebracht hebben waren natuurlijk wel heel ingrijpend denk maar even aan de rivieren, denk even aan de kust, aan het IJsselmeer.
Wat we daar voorgesteld hebben, is heel ingrijpend maar dat het zo veel mensen in beweging zou zetten die allemaal een steentje daaraan willen bijdragen net als op een dag als vandaag waar 1.200 mensen bij elkaar zijn allemaal met elkaar praten hoe ze het gaan doen en wat ze kunnen bijdragen dat is fantastisch, dat had ik nooit verwacht.
JONGENSSTEM: Oké. En u vindt het ook wel gezellig nu nog?
Want u bent gestopt, zei u net, maar u komt af en toe nog weleens kijken wat er gebeurt, neem ik aan?
Kijk, als je aan de wieg hebt gestaan van zo'n groot plan dan probeer je een beetje in de gaten te houden of het een beetje voortgang maakt en ik heb natuurlijk met heel veel mensen samengewerkt en die ontmoet ik hier dan weer en die vinden het ook wel leuk om weer even met mij te praten dus het is ook een beetje een soort reünie, hè?
En ik vind het ontzettend fijn wat er hier allemaal gebeurt heel belangrijk voor Nederland.
JONGENSSTEM: Dank u wel.
Tot je dienst. Succes. Hier en op school.

(De fotocollage met in het midden de beeldtekst: De Deltadenktank voor Jongeren!)