Interview jongeren met staatssecretaris Atsma

Op het eerste Nationaal Deltacongres werd ook de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu door jongeren geïnterviewd.

(Een fotocollage van verschillende jongeren met in het midden de beeldtitel: Jongeren en het Deltaprogramma. Young Reporters interviewen... Staatssecretaris Joop Atsma.)

Wij leven eigenlijk met z'n allen op een klein stukje aarde een deel van ons grondgebied ligt beneden de zeespiegel dus dan hoeft er maar iets te gebeuren of we krijgen diezelfde natte voeten.
Dus daarom vind ik het heel goed dat jongeren hier direct bij betrokken worden vooral ook omdat wat er nu moet gebeuren niet een investering is voor ons, of vandaag en morgen maar eigenlijk voor de volgende generaties.
Dat is de centrale boodschap op dit Deltacongres en als 't jullie niet zou interesseren, dan zou ik dat zelf heel erg vinden.
MEISJE: Wat vindt u dat wij moeten weten van het Deltaprogramma?
De belangrijkste boodschap heb ik eigenlijk al gezegd de belangrijkste boodschap is dat als je niks doet dan houden jullie op termijn en misschien jullie kinderen of misschien wel jullie kleinkinderen geen droge voeten.
En als je geen droge voeten houdt, dan ga je hier weg dan zoek je een andere plek om te wonen.
Dat is de belangrijkste boodschap en tegelijkertijd: droge voeten is één maar we draaien de kraan open en we denken dat het vanzelfsprekend is dat er water uit de kraan komt dat je kunt drinken.
Als je weet in hoeveel landen je geen water uit de kraan kunt drinken maar dat je echt naar de winkel moet om 'n fles water te kopen om te drinken dan besef je pas hoe kostbaar veilig, goed drinkwater is.
Dat is eigenlijk de tweede boodschap die ook via dit Deltacongres vooral ook in jullie richting wordt uitgezonden.
MEISJE: En hoe kunnen wij u helpen bij uw werk?
Vooral aan iedereen vertellen hoe belangrijk het is dat je zuinig en verstandig omgaat met water dat iedereen zich ook bewust is van het feit dat het geen vanzelfsprekendheid is dat er water uit de kraan komt drinkbaar water uit de kraan komt.
En daarnaast toch maar weer dat verhaal van die kelder bij mij thuis toen ik tien jaar was. Als je thuis iedere dag de kamer binnenloopt en je ziet dat de vloerbedekking nat is of het hout, het parket, is nat en krimpt daarna dan ben je het snel zat.
Dat moeten jullie doorvertellen en daarom is het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in de dijken, in de duinen dat we veilig tegenover de zee kunnen wonen en werken.
MEISJE: Wij zijn op dit moment wat minder zenuwachtig maar toch ook wel zenuwachtig.
Was u ook zenuwachtig toen u voor het eerst het podium op moest?
Ik ga het een beetje zachter zeggen nu: Ik was heel erg zenuwachtig.
Maar dat is ook goed, want als je gespannen bent dan let je ook beter op je woorden en dan komt datgene wat je wilt overbrengen hopelijk ook echt goed over want dan ga je heel erg concentreren op de echte boodschap en die echte boodschap is: we hebben veiligheid nodig ten opzichte van de zee en we hebben een goede watervoorziening nodig en dan is het niet erg dat je zenuwachtig bent.
Dat geldt ook voor jullie.
MEISJE: Heel erg bedankt.

(De fotocollage met in het midden de beeldtekst: De Deltadenktank voor Jongeren!)