Jongeren en het Deltaprogramma - Deltacongres 2012

De jongeren van vandaag voor het Deltaprogramma van morgen.

(Beeldtitel: 2011-2012 - Jongeren in het Deltaprogramma. Beeldtekst: -Symposium 25 jaar Oosterscheldekering -Tweede Nationaal Deltacongres)

SNELLE LOUNGEMUZIEK

(-Derby der Lage Landen -Delta Water Award -Gastcollege Universiteit Utrecht -10th European Youth Parliament for Water. Kinderen maken een zandkasteel.)

MARGA KOOL: Ik denk dat alle kinderen een fascinatie hebben voor water als ze klein zijn. Zandkastelen bouwen, de watertafel zwemmen, vissen, varen.

Alles wat mensen later doen als ze volwassen zijn met water dat hebben kinderen al in hun genen zitten. Daar ben ik van overtuigd.

Het zou mooi zijn dat er in alle vakken die kinderen krijgen op school een stuk kennis van water zit, hè? Warm aanbevolen.

(Een groepje jongeren.)

LIZANNE TAKKE: Dit is het bijna voltallige Jeugdwaterschapsbestuur met 19 jongeren, en we proberen dus jongeren te betrekken bij het werk van de waterschappen.

Omdat het juist heel belangrijk werk is en die kennis ook doorgegeven moet worden aan jongeren die er ook daadwerkelijk interesse voor hebben.

(Een man legt de jongeren iets uit.)

Wij zijn zelf jongeren, dus dat spreekt sowieso meer aan.

Wij weten op wat voor manieren je het moet brengen.

Betere inzet van social media.

(Een jongen met een smartphone.)

En ja, jongeren die jongeren proberen te overtuigen dan heb je veel meer effect dan bij iemand van veertig of zo die denkt van: O, nou begrijp je het wel.

En daarom denk ik dat wij het beter kunnen uitleggen.

(Een tekening van drie blauwe gezichten met daarboven de tekst: Knappe Waterhoofden. Huiberdien Sweeris:)

DE LOUNGEMUZIEK SPEELT VERDER

HUIBERDIEN SWEERIS: Knappe Waterhoofden is de wedstrijd van de watersector waarmee we jongeren uitdagen om mee te denken met de uitdagingen waar we in de toekomst voor staan.

Er komt zeker dit jaar weer een Knappe Waterhoofden dat wordt alweer de zesde editie. We zijn in 2007 gestart.

Het is ook de voorronde van de Stockholm Junior Water Prize een internationale wedstrijd voor zo'n dertig landen.

Nederland kan daar als waterland niet ontbreken.

Nieuw in deze editie is dat het Deltaprogramma heeft gezegd aan te willen sluiten bij Knappe Waterhoofden en ook thema's zou willen inbrengen om jongeren uit te dagen om daarmee aan de slag te gaan.

De jongeren presenteren dus hun oplossingen ieder jaar aan een jury van professionals uit de sector.

Dit jaar zal daar ook iemand uit het Deltaprogramma in plaatsnemen.

De jongeren, zij zijn onze toekomst. Dat klinkt heel cliché maar zij zijn degenen die later ook met deze thema's aan de slag moeten.

(Beeldtekst: De jongeren van vandaag voor het Deltaprogramma van morgen. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast de beeldtekst: Deltacommissaris.)