Volendamse vissers informeren deltacommissaris over Markermeer-IJmeer

Deltacommissaris Wim Kuijken was dinsdag 5 juli te gast bij de Volendamse visser Patrick Schilder.

In het Deltaprogramma zijn voor het IJsselmeergebied vier opgaven opgesteld: waterveiligheid, zoetwatervoorziening, ecologie en ruimtelijke kwaliteit. Het accent ligt op de eerste twee, maar voor het Markermeer-IJmeer staat onder meer de opgave voor ecologie centraal. Om deze reden wil de visserij dat hun standpunt ook goed bekend is bij de deltacommissaris. Ook de visserij wordt dus betrokken bij het Deltaprogramma IJsselmeergebied, een van de negen deelprogramma’s van het nationaal Deltaprogramma.

‘Ecologie is een van de opgaven voor het Markermeer-IJmeer. Ik heb de uitnodiging van de heer Schilder om te komen kijken natuurlijk positief ontvangen’, zo reageerde Wim Kuijken op het programma dat was samengesteld. De Volendamse vissers vrezen voor de visstand in het Markermeer-IJmeer, door de eisen die de Kaderrichtlijn Water stelt aan het systeem. Als het Markermeer-IJmeer een goede waterkwaliteit heeft, zijn er volgens Patrick Schilder straks geen vissen meer.

Belang visserij en toerisme

Het programma dat de deltacommissaris kreeg aangeboden, belichtte vanuit verschillende invalshoeken de ecologische ontwikkelingen in het Markermeer-IJmeer. In de visafslag van Volendam werd het gezelschap gastvrij onthaald door de moeder van Patrick Schilder met koffie en gebak. Hier vertelde Patrick Schilder over de ontwikkeling van de visstand die hij waarneemt en de effecten van ecologische ingrepen daarop. Generaties vissers hebben grote veranderingen zien plaatsvinden in het Markermeer-IJmeer. Wethouder Willem Runderkamp van de gemeente Edam-Volendam benadrukte het belang van visserij en toerisme voor de gemeente Edam-Volendam. De inspanningen van Patrick Schilder voor het behoud van de visserij ondersteunt hij volledig.

Vergroot afbeelding Deltacommissaris Wim Kuijken in gesprek met de Volendamse visser Patrick Schilder.
Deltacommissaris Wim Kuijken in gesprek met de Volendamse visser Patrick Schilder.

Tegen een stootje

Roelof Balk, directeur van de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer (WMIJ), ging in op de activiteiten die de WMIJ ontwikkelt. De werkmaatschappij is opgericht om ervoor te zorgen dat de natuur in het Markermeer-IJmeer weer tegen een stootje kan, om zo de gevolgen van de klimaatverandering en het menselijk medegebruik op te kunnen vangen. In de WMIJ nemen de ministeries van IenM en EL&I en de provincies Noord-Holland en Flevoland deel.

Ecologisch succes

Mennobart van Eerden, ecoloog bij de Waterdienst (Rijkswaterstaat), vertelde over de ontwikkeling van het ecologisch systeem in het Markermeer-IJmeer en het belang van goede doorstroming voor de vistrek. Op de vissersboot Volendam 64 ging het gesprek verder. Tijdens een korte vaart op de Gouwzee liet Schilder de deltacommissaris zien wat hij bedoelde. De Gouwzee wordt gezien als een ecologisch succes in het gebied Markermeer-IJmeer. De visstand is echter zwaar teruggelopen en de fuiken die werden binnengehaald, waren nauwelijks gevuld. De visserij is al jaren minder actief, dus het heeft volgens de Volendamse visser niets meer te maken met overbevissing.
Deltacommissaris Wim Kuijken vroeg de aanwezige partijen samen verder te kijken naar de mogelijke oplossingen voor dit probleem.