Deltacommissaris spreekt Noord-Brabantse Waterschapsbond toe

Deltacommissaris Wim Kuijken was donderdag 25 augustus aanwezig bij de Algemene Ledenvergadering van de Noord-Brabantse Waterschapsbond.

De bond, die bestaat uit de waterschappen De Dommel, Aa en Maas, Rivierenland en Brabantse Delta, hield in Willemstad (N.B.) haar Algemene Ledenvergadering. Die had dit jaar als thema ‘De toekomst van de delta’. Voor de jaarvergadering waren ook leden van de Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant uitgenodigd, alsmede verschillende (water)wethouders, bestuurders van omliggende waterschappen en vertegenwoordigers van organisaties als de Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer en Kamer van Koophandel. Er waren ruim 100 deelnemers in Willemstad, meer dan gebruikelijk.

Presentatie

Deltacommissaris Wim Kuijken was gevraagd om een presentatie over het Deltaprogramma te verzorgen. Hij nam de aanwezigen mee in de ontstaansgeschiedenis van het Deltaprogramma, het belang van het Deltafonds, de rol van de deltacommissaris, het belang van een goed beschermde Nederlandse delta en de opgaven van het Deltaprogramma tot 2015. Ook sprak hij over het zoetwatersysteem dat tegen de grenzen aanloopt, de aanpak met een samenhangend veiligheidsprogramma, innovatie en het belang van de Topsector Water voor het Deltaprogramma en de rol van de waterschappen in de interbestuurlijke organisatie. 

Ervaringen gebruiken

De komende jaren zal steeds meer aandacht uitgaan naar de voorbereidingen voor de vijf Deltabeslissingen. Hij ging uitgebreid in op de Deltabeslissingen, waarin hij het traject naar 2014 beschreef: het bepalen van mogelijke strategieën (2012), het aanwijzen van kansrijke strategieën en het komen tot voorkeursstrategieën (2014), die uiteindelijk moeten leiden tot een gedragen voorstel tot de Deltabeslissingen. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van ervaringen die zijn opgedaan met het Hoogwaterbeschermingsplan, Ruimte voor de Rivier, de Afsluitdijk en het afsluiten van zeearmen in de Zuid-Westelijke Delta. Het Deltaprogramma 2012 wordt op Prinsjesdag (dinsdag 20 september) aangeboden aan de Tweede Kamer.
Na afloop kwamen er veel relevante vragen vanuit een deskundig en belangstellend publiek. De presentatie werd afgesloten met een discussie.