Deltacommissaris rapporteert over financiering Deltaprogramma

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft in het Deltaprogramma 2012 voor het eerst gerapporteerd over de financiering van het Deltaprogramma.

Op verzoek van de Tweede Kamer en staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft hij deze analyse van en advies over de borging van de financiering van het Deltaprogramma op lange termijn opgesteld. Voortaan zal de deltacommissaris jaarlijks in zijn voorstel voor het Deltaprogramma ingaan op dit vraagstuk.

Met de oprichting van het Deltafonds wordt voorzien in structurele middelen om huidige en toekomstige generaties in ons land te beschermen tegen het water en om te zorgen voor een adequate zoetwatervoorziening. Voor deze kabinetsperiode zijn hiervoor voldoende middelen gereserveerd. In zijn advies aan de staatssecretaris over de borging van de financiering van het Deltaprogramma voorziet de deltacommissaris dat het een uitdaging wordt om de huidige en toekomstige opgaven op het gebied van waterveiligheid en zoetwatervoorziening voor 2050 uit te voeren. Tot 2020 zijn alle middelen reeds belegd. Voor de periode 2021-2028 heeft het Deltafonds een omvang van € 9,7 miljard. Een groot deel hiervan is reeds opzij gezet voor projecten als het Hoogwaterbeschermingsprogramma, de versterking van de Afsluitdijk en voor het beheer en onderhoud van bijvoorbeeld onze waterkeringen.