‘Grensoverschrijdende samenwerking ook voor Deltaprogramma essentieel’

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft vrijdag 23 september in Enschede de conferentie Grensoverschrijdend Waterbeheer; ‘Governance als katalysator’ bezocht.

Het waterschap Regge en Dinkel was (samen met Rijkswaterstaat Oost-Nederland en de waterschappen Rijn en IJssel en Velt en Vecht) de organisator van het congres Grensoverschrijdend Waterbeheer; ‘Governance als katalysator’, dat plaatsvond in het kader van de Kaderrichtlijn Water. Centraal stond de grensoverschrijdende samenwerking tussen waterbeheerders in Nederland, België en Duitsland. Gezien het sterk internationale karakter van deze tweedaagse bijeenkomst (22 en 23 september), waren ook hoge afvaardigingen uit Duitsland en België aanwezig. Zo gaven Stefan Birkner, staatssecretaris van Milieu en Klimaatbescherming van de Duitse deelstaat Niedersachsen en Frank van Sevencoten, de administrateur-generaal van de Vlaamse Milieumaatschappij, acte de presence. Ook sprak Ank Bijleveld, Commissaris van de Koningin van de provincie Overijssel.

Deltacommissaris Wim Kuijken verzorgde vrijdag voor de aanwezigen een presentatie over het Deltaprogramma. Hier ging hij in op de doelen van het Deltaprogramma, het bestuurlijk proces en de afstemming met de buurlanden. De conferentiegangers kregen uitleg over de ontstaansgeschiedenis van het Deltaprogramma, de reikwijdte, kenmerken en ambities van het nationale programma, de Deltawet en de rol van de deltacommissaris.

Waterrobuuste inrichting

Indachtig het karakter van de conferentie ging de deltacommissaris ook uitgebreid in op het belang van internationale samenwerking op het gebied van waterbeheer. Die krijgt voor wat betreft de rivieren Rijn, Maas, Schelde en Eems vorm in de riviercommissies. In de relatie met Duitsland is dat bijvoorbeeld de Internationale Commissie ter bescherming van de Rijn (ICBR) en voor Vlaanderen onder meer de Vlaams Nederlandse Schelde Commissie.
De regeringscommissaris voor het Deltaprogramma ging in op de lange termijnbescherming tegen hoogwater, innovatieve vormen van preventie tegen hoogwater, het verbinden van wateroverlast aan waterbeschikbaarheid en het waterrobuust inrichten van stedelijk en buitengebied. Samenwerken met de buurlanden is volgens de deltacommissaris essentieel om de risico’s van wateroverlast en zoetwatertekorten in te dammen.

Noord-West Europa

Wim Kuijken: ‘Waterproblematiek is grensoverschrijdend. We moeten van elkaar leren, samen lange termijnontwikkelingen onderzoeken en oog hebben voor elkaars belang. Bijvoorbeeld: gezamenlijk feitenonderzoek doen naar de lange termijnontwikkeling hoog- en laagwater in ICBR levert onontbeerlijke informatie op. Daarmee is grensoverschrijdende samenwerking ook voor ons Deltaprogramma essentieel.’ 
De deltacommissaris liet de vraag achter bij de deelnemers voor de middagsessie of het niet verstandig zou zijn te gaan werken aan 'een virtueel Deltaprogramma voor Noord-West Europa'.