Nederlandse inzending wint prestigieuze Edelman Award

Vannacht heeft het team van het CPB, de Universiteit van Tilburg , TU Delft, Deltares, HKV Consultants en het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de deltacommissaris de INFORMS Edelman Award gewonnen voor het project 'Economically Efficient Flood Standards to Protect the Netherlands against Flooding.'

Dit Nederlandse consortium heeft een nieuwe rekenmethode ontwikkeld en gebruikt voor het berekenen van de economisch optimale bescherming van Nederland tegen overstromingen. Toepassing van de uitkomsten hiervan leidt tot grotere doelmatigheid. De gebruikte rekenmethode kan wereldwijd worden ingezet bij het bepalen van optimale beschermingsniveaus.

Deltacommissaris Wim Kuijken ziet het winnen van de prijs als een enorme eer met een grote uitstraling: “ Dit innovatieve project heeft op een unieke manier bijgedragen aan het verbeteren van de waterveiligheid in Nederland. De prijs zet Nederland weer extra op de kaart als expert op het gebied van waterveiligheid. Hulde aan de onderzoekers en de opdrachtgever, het ministerie van Infrastructuur en Milieu."

De Franz Edelman Award wordt jaarlijks uitgereikt door het Institute for Operations Research and Management Sciences (INFORMS®), een internationaal wetenschappelijke vereniging die ook Nobelprijswinnaars onder haar leden telt. Met de Award wil INFORMS de aandacht vestigen op het vakgebied van Operations Research (besliskunde), waarbij wiskundige technieken en modellen worden ingezet om processen binnen organisaties te verbeteren of te optimaliseren.

Projecten die voor de Award worden genomineerd, moeten een grote impact hebben op de samenleving, industrie of het bedrijfsleven. De eisen voor deze prijs zijn expliciet tweeledig: het artikel moet een zeer belangrijke wetenschappelijke bijdrage leveren en ook al daadwerkelijk in de praktijk zijn toegepast met grote maatschappelijke meerwaarde.