Stuurgroep Deltaprogramma bespreekt Deltaprogramma 2014

De Stuurgroep Deltaprogramma heeft woensdag 29 mei de laatste bestuurlijke punten op de i gezet voor het Deltaprogramma 2014 (DP2014) dat op Prinsjesdag verschijnt.

De volgende stappen zijn nu: behandeling in het kabinet en met de Unie van Waterschappen, het Interprovinciaal overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in het Nationaal Bestuurlijk Overleg (NBO) o.l.v de Minister van IenM. Er was grote waardering voor het vele werk dat door alle betrokkenen binnen het Deltaprogramma is verricht.

Nieuwe norm voor waterveiligheid

Een belangrijk punt dat werd besproken is de overgang naar de nieuwe norm voor waterveiligheid. We kunnen onze kennis nu verzilveren en verankeren in een nieuw waterveiligheidsbeleid dat zowel kijkt naar de kans op een overstroming als naar de mogelijke gevolgen ervan (de zogenaamde risicobenadering). We hebben afgesproken hoe de overgang naar de wettelijke vastlegging in 2017 het beste kan verlopen, zodat al tijdig met de nieuwe norm in het achterhoofd kan worden gewerkt aan de versterkingsprojecten in het nieuwe Hoogwater beschermingsprogramma. Dat betekent dat er na de deltabeslissingen in 2015 al voortvarend mee aan de slag gegaan kan worden. Het belang van goede communicatie over de aanpak is benadrukt.

In de normen voor waterveiligheid wordt rekening gehouden met een bepaalde mate van evacuatie. Deze moet bestuurlijk worden beoordeeld door de veiligheidsregio's. Daarnaast is het handelingsperspectief van mensen een belangrijk issue. Dit wordt 31 mei in het Veiligheidsberaad besproken.

Buitendijkse gebieden

Ook is er gesproken over de situatie in buitendijkse gebieden. Beleid daarvoor is in 2011 door de Minister van IenM vastgesteld. De vraag is of dit beleid aanpassing behoeft nu een nieuwe normbenadering wordt gekozen. Het beleid geeft ruimte aan de regionale overheden - provincies, gemeenten en waterschappen - om de risicobenadering ook buitendijks toe te passen en op maat gesneden maatregelen te treffen. Hierover wordt nog met de Minister doorgepraat in het NBO. Daarnaast is afgesproken dat meerlaagsveiligheid (preventie, ruimtelijke inrichting, rampenbeheersing) nu daadwerkelijk zal worden toegepast in een aantal pilots waar zwaarwegende maatschappelijke belangen spelen of de kosten van dijkversterking erg hoog zijn. De leerervaringen van de pilots zullen worden gebruikt om ook de bestuurlijke verankering van meerlaagsveiligheid goed te organiseren.

Voorzieningenniveaus zoetwater

Voor zoetwater zijn de afspraken om tot voorzieningenniveaus (over waterverdeling en watergebruik) te komen bevestigd. Verder is gesproken over de financiering van maatregelen voor zoetwater, waarvoor in de komende fase een goede onderbouwing, ook in termen van kosten en baten noodzakelijk is. Als hierover meer duidelijkheid is ontstaan, kan verder worden gegaan met het regionaal uitwerken van het nieuwe beleid.

Met de vruchtbare resultaten van de stuurgroep kan de deltacommissaris zijn voorstel voor het DP2014 afronden zodat de definitieve bestuurlijke afstemming op 27 juni kan plaatsvinden in het NBO.