Maatschappelijke organisaties en het Deltaprogramma

Veel maatschappelijke organisaties dragen actief bij aan de ontwikkeling van het Deltaprogramma, onder meer door in een vroeg stadium feiten in te brengen alsmede wensen en ideeën kenbaar te maken. De inbreng van maatschappelijke organisaties heeft een belangrijke toegevoegde waarde in de ontwikkeling en het besluitvormingsproces van het Deltaprogramma.

Op regionaal niveau spelen de verschillende adviesgroepen een belangrijke rol in de voorbereiding en afwegingen in de regionale stuurgroepen. Op nationaal niveau adviseert het Overleg Infrastructuur en Milieu (OIM). De adviezen van het OIM zijn besproken in de Stuurgroep Deltaprogramma en verwerkt in het voorstel voor het DP2014 dat wordt opgesteld.

Op 4 juni hebben vertegenwoordigers van LTO Nederland, Vewin, VEMW en VNO-NCW hun inbreng in het Deltaprogramma toegelicht in een gesprek met de deltacommissaris. De partijen hebben in dit gesprek het economisch belang van zowel veiligheid als zoetwater als belangrijke vestigingsfactor toegelicht. Voldoende zoetwater van goede kwaliteit is essentieel voor de industrie, de drinkwatersector en de land- en tuinbouw. De organisaties dragen zelf ook bij, bijvoorbeeld met initiatieven voor bevordering van duurzaam watergebruik in de industrie en innovatieve oplossingen voor watergebruik in de landbouw.

Albert Jan Maat heeft de inzet van LTO Nederland verbijzonderd in een persoonlijk aan de deltacommissaris overhandigde brief. De land- en tuinbouw levert een belangrijke bijdrage in de export van Nederlandse producten, waarbij de beschikbaarheid van zoetwater een belangrijke rol speelt. LTO blijft inzetten op verdere verduurzaming van de landbouw en het watergebruik binnen de sector.

De deltacommissaris stelt de inbreng van de maatschappelijke organisaties zeer op prijs. Het Deltaprogramma is in essentie een economisch gedreven programma, waarin veiligheid en zoetwatervoorziening beiden naast bescherming zorgen voor een goed vestigingsklimaat. Zoetwater ontwikkelt zich in de richting van nieuw beleid. Dit levert duidelijkheid op waar ondernemers op kunnen rekenen. In het Deltaprogramma zoeken we naar aanknopingspunten om efficiënt met zoetwater om te kunnen gaan en worden maatregelen in het hoofdwatersysteem onderzocht om de ambities waar te kunnen maken. Een kosten-batenanalyse zal de komende maanden duidelijk maken of de investeringen de gewenste baten op zullen leveren.