Waterkwaliteit en het Deltaprogramma

Mede naar aanleiding van het Algemeen Overleg met de Vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu over waterveiligheid vorige week donderdag 13 juni heeft deltacommissaris Wim Kuijken de minister geadviseerd over waterkwaliteit in relatie tot het Deltaprogramma en het Deltafonds.

Directe aanleiding is de al enige tijd voortdurende discussie of de uitgaven aan verbetering van de waterkwaliteit evenals de investeringen in waterveiligheid en zoetwatervoorziening uit het Deltafonds moeten worden bekostigd.

Na enkele jaren ervaring te hebben opgedaan, blijkt er inhoudelijk veel samenhang te zijn en synergie te behalen tussen vooral zoetwater- en waterkwaliteitsmaatregelen. De deltacommissaris kan zich heel goed voorstellen dat ‘waterkwaliteit’ nu wordt ondergebracht in het Deltafonds en het Deltaprogramma. Het zal doelmatiger zijn, ook voor waterschappen. Daarvoor is een beperkte wetswijziging nodig. Het is daarbij wel nodig de door de Tweede Kamer in de Deltawet aangebrachte één op één verhouding tussen Deltafonds en Deltaprogramma te handhaven.

Wanneer waterkwaliteit voortaan bekostigd gaat worden uit het Deltafonds, mag daarbij volgens de deltacommissaris de voortgang van de uitvoering van waterveiligheids- en zoetwatermaatregelen niet in het geding komen. Daarvoor is belangrijk dat er middelen voor waterkwaliteit worden toegevoegd aan het Deltafonds en dat de resterende investeringsruimte voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening in het Deltafonds intact blijft.