Deltacommissaris brengt bezoek aan Leidschendam-Voorburg

Deltacommissaris Co Verdaas heeft met hoogheemraad van Delfland, Manita Koop en hoogheemraad van Rijnland, Marjon Verkleij een bezoek gebracht aan Leidschendam-Voorburg. Door de hevige regenval van vorige week dinsdag liepen veel wegen, viaducten en voetbalvelden hier onder water. Op uitnodiging van wethouder Marcel Belt ging Verdaas per fiets door Voorburg om te zien wat de gemeente momenteel doet aan klimaatadaptie en welke uitdagingen zij hierbij ervaart. 

Polderdak, nieuwe riolering en natuurvriendelijke oevers

De deltacommissaris bezocht onder meer het Polderdak. Dit is een initiatief van de gemeente en Hoogheemraadschap van Delfland met VvE ’s Gravenloo om een waterberging in combinatie met een groendak op een parkeergarage te realiseren. Daarnaast bracht Verdaas een bezoek aan Voorburg-Noord. Hier wordt de riolering vervangen om in de toekomst voldoende hemelwater op te kunnen vangen. Ook komt er 12 kilometer aan nieuwe natuurlijkvriendelijke oevers bij en komen er groene plekken zodat ook daar water kan worden opgevangen. 

Vergroot afbeelding Deltacommissaris brengt bezoek aan Leidschendam-Voorburg
Beeld: ©Deltaprogramma

Uitdagingen

Bij de projecten in Leidschendam-Voorburg komen ook de nodige uitdagingen kijken. Vooral omdat de ruimte beperkt is. Tijdens het bezoek van Verdaas werd stilgestaan bij de vraag hoe je er voor zorgt dat er voldoende plek is voor waterberging, maar ook voor bijvoorbeeld parkeren en spelen. Ook de financiering van de opgave om de gemeente Leidschendam-Voorburg klimaatadaptief te maken werd besproken. Tenslotte werd besproken hoe de gemeente met partners, netbedrijven en inwoners slim aan de slag kan gaan en werk met werk kan maken.  

Aan het einde van zijn bezoek gaf Verdaas aan onder de indruk en hoopvol te zijn over de aanpak in Leidschendam-Voorburg. “De gemeente en de Hoogheemraadschappen slaan hier stevig de handen ineen. Die samenwerking levert mooie maatregelen op om de leefomgeving klimaatadaptief te maken. Leidschendam-Voorburg is daarmee een mooi voorbeeld voor andere gemeenten die aan de slag gaan om extreem weer op te vangen.”