Nominaties Zonnetje 2023 – Vergroening F.D. Rooseveltstraat in Groningen


Beeldtekst: genomineerde Zonnetje 2023

Beeldtekst: Groningen, F.D. Rooseveltstraat

Spreker: Petra de Groot, Mede-initiatiefnemer vergroening plein

Bloemen staan volop in bloei. Daarvoor was het anders laten een paar foto's zien. Het plein lag toen vol met tegels. 

PETRA: "Je had alleen maar stenen, tegels en één boom en je hoorde mensen ook langslopen van: ‘oh, wat is dit een betonnen plein.’ Wat ongezellig. Als mensen nu langskomen
dan hoor je: ‘oh, wat is het opgeknapt. Wat is het mooi geworden, prachtig.’ En ik weet dat mensen er soms hun wandeling op aanpassen. Zo grappig, want die vinden dit gewoon echt heel erg leuk."

Petra loopt met twee andere bewoners richting het plein. Ze gaan wat onderhoud doen aan de bloemen en planten. Petra geeft de bloemen wat water.

"Met een deel van de bewoners hebben we zoom meetings gehouden om te kijken van: wat willen we graag? En van daaruit hebben we gewoon een wensenlijstje gemaakt. Daarmee zijn we naar de gemeente gegaan. Met deze inspraak van ons hebben we een inspraakavond gekregen vanuit de gemeente. En daar konden we alles kenbaar maken wat we graag zouden willen."

Petra loopt samen met Roelke naar het plein. Ze bekijken de mooie bloemen.

Spreker: Roelke Nienhuis, Projectmanager Leefkwaliteit gemeente Groningen

ROELKE: "Ik werk voor de gemeente Groningen bij het programma Leefkwaliteit. We hebben allerlei opgaven. En één daarvan is dat we graag hittestress willen verminderen. We zijn als gemeente 
lid van Steenbreek. Dus ook vanuit Steenbreek zijn er doelen en zijn er ook financiën. En we hebben ook nog apart geld voor participatieprojecten. Dus alles bij elkaar opgeteld, kwam eigenlijk de vraag op het goede moment."

Bewoners zitten voor hun huis op een bankje te kletsen. Roelke en Petra kijken samen naar een bijenkast op het plein.

"Met allerlei partijen hebben we samengewerkt. Niet alleen met de bewoners maar ook met de woningbouwvereniging. Met Nijestee. We hebben met verschillende aannemers gewerkt.
Met collega's van Stadsbeheer die hebben de bomen aan de noordzijde allemaal geplant. Het is echt een voorbeeldproject, vind ik, voor onze gemeente."

Ook langs de huizen, op de balkons en de daken is veel groen te vinden zoals klimplanten en mos. Roelke inspecteert een klimplant. 

"Als gemeente vinden we het heel belangrijk dat we aan plantgatverbetering doen. Dus dat hebben we hier ook gedaan, want we willen dat de bomen ook toekomst hebben. En het is zo ingericht dat het regenwater ook ten goede komt aan de bomen."

PETRA: "Door die klimaatverandering wordt het natuurlijk ook steeds heter en die buien zijn steeds heftiger. En door dat groen merk je toch wel dat dat enorm verbeterd is. Dat water blijft niet meer liggen en de temperatuur is echt stukken beter."

Een kat ligt te genieten van de zon tussen de planten.

"We zijn ook echt wel trots dat we dat met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. Maar je moet wel die stap maken, want als je die stap niet maakt dan gebeurt er natuurlijk niks.
Maar als je die stap maakt, krijg je echt heel veel voor elkaar."

Een bij kruipt uit een bloem en vliegt weg.

Beeldtekst: Nationaal Deltaprogramma, Stem nu via deltaprogramma.nl/zonnetje