Nominaties Zonnetje 2023 – Tuin de Bajonet in Rotterdam

Beeldtekst: genomineerde Zonnetje 2023

Beeldtekst: Tuin de Bajonet, Oude-Westen Rotterdam

Tussen de veelkleurige bloemen en planten vangen we een glimp op van mensen die zitten in de tuin.

Spreker: Wolbert van Dijk, Stedenbouwkundige, landschapsontwerper en initiator Tuin de Bajonet

WOLBERT: "Een collectief ontmoetingsplek voor de buurt en geen regendruppel naar het riool. Dat zijn de twee principes van deze tuin.
De reactie die we vooral krijgen is dat het een groene oase is in de binnenstad. Dat is wat men heel erg waardeert."

Wolbert plukt wat druiven en eet deze op. Marianne staat bij een klein café in de tuin. Ze praat met de gasten van het café.

Spreker: Marianne Maaskant, Gastvrouw Tuin de Bajonet / buurtbewoonster

MARIANNE: "Er zijn soms hele leuke gesprekken, 'goh, dat dat er is in het Oude Westen'. Toch een wijk met een naam."

De oude binnentuin ligt vol met tegels.

WOLBERT: "Dit binnenterrein lag er heel erg verlaten bij. En Woonstad had een aantal buurtbewoners waaronder mij gevraagd: wat zou je hiermee kunnen doen? Toen hebben we allerlei workshops gehouden met de bewoners, met allerlei organisaties."

Op foto's lachen mensen, wordt er gekookt en zijn mensen met elkaar in gesprek in de tuin.

"En toen zijn er allemaal ideeën gekomen hoe deze plek zou kunnen functioneren. Uiteindelijk is dit ervan geworden. Een collectieve ontmoetingsplek voor de
buurt, onderhouden door vrijwilligers, buurtbewoners, maar ook door Pameijer, een zorginstelling met mensen met een afstand van de arbeidsmarkt."

Marianne plukt wat onkruid in de moestuin. Mensen worden bediend in het café.

"In de tuin zijn verschillende watertechnieken zoals de infiltratiekratten waar we nu op staan. Daarbovenop hebben we een groot terras gemaakt. En we hebben een intelligente regenton, dus die kan lezen als er een bui aankomt. En je kunt ook met een app, vanaf de bank, de regenton laten leeglopen. En al het water van het platte dak daar komt in die regenton en dat is ongeveer 400 liter. Het voordeel is sowieso, dat er geen water naar het riool gaat en voor de rest blijft het ook de bodem heel nat. Dat kan je ook zien in de tuin, we hoeven heel weinig te sproeien. En dat geeft ook weer een hele koele plek. Dus je ziet dat vaak tijdens hele warme dagen dat mensen juist hier verkoeling zoeken."

Marianne en Wolbert lopen samen door de tuin.

MARIANNE: "Ik kom graag hier als alle bollen, tulpen enzo, bloeien. Dat vind ik eigenlijk wel de mooiste tijd in de tuin."

WOLBERT: "Als je zo'n project start probeer met zoveel mogelijk mensen en met name verschillende mensen dit op te pakken. Dus van professionals qua tuinontwerp, maar ook met een zorginstelling of met mensen die vooral met de handen werken. Een andere tip is maak je ideeën beeldend. Ga met elkaar rond de tafel en maak tekeningen. Maak collages zodat je met die beelden ook de boer op kan. Zodat je mensen enthousiast kan maken."

De tuin staat vol in bloei. Door een onderdoorgang in de straat zoomt de camera uit. Achter deze onderdoorgang ligt de mooie tuin De Bajonet.

Beeldtekst: Nationaal Deltaprogramma, Stem nu via deltaprogramma.nl/zonnetje