Nominaties Zonnetje 2023 – Tilburg Spoorpark

Beeldtekst: genomineerde Zonnetje 2023

Beeldtekst: Tilburg Spoorpark

Water stroomt door een beek. Een hand reikt naar het water en schept wat water op. Een vrouw loopt langs de kade, door het water en neemt vervolgens plaats op een boomstam. Ze slaat een boek open.

Spreker: Lucy Bathgate, Initiatiefnemer Levend Water

LUCY: "Ik ben water. Leg mij maar ergens neer. Mijn verlangen gaat uit naar meer wilde natuur en levend water in de stad."

Lucy legt het boek op de boomstam. "Mijn droom voor ons land" staat er op de voorkant met een foto van Willem Alexander, zijn vrouw en kinderen.

Lucy kijkt uit over het spoorpark. Verschillende watervogels leven er in de beekjes en rivieren.

"Toen ik helemaal begon met mijn droom, toen wist ik nog niets van water. Ik heb geleerd dat als het stromend is, schoon en stromend, dat het ook gezond is."

Een trein rijdt langs. Een oude foto komt in beeld waarop vooral braakliggend terrein met wat spoorwegen te zien is. 

"Dit terrein was vroeger het Van Gend & Loos terrein, maar lag daarna jaren braak en de gemeente gaf de ruimte aan burgerinitiatieven om hier met een plan te komen."

Bezoekers genieten van het park door te wandelen en de eendjes te voeren.

"Drie dagen voor de sluitingstijd zag ik deze oproep en ik dacht: oh, dat wil ik wel! Acht plannen zijn uitgekozen en samen hebben we het park gemaakt."

Lucy loopt samen met Henri door het park.

Spreker: Henri van Wylick, Adviseur Stedelijk Water Waterschap de Dommel

HENRI: "Lucy had al een heel netwerk van experts om zich heen verzameld en vanuit het Waterschap
de Dommel zijn wij ook daarbij betrokken om met name vanuit onze expertise inbreng te geven op de plannen die ze had. Wat is daarvoor nodig? Welke kennis? Op het vlak van water, op het vlak
van waterzuivering, het beheer wat er nodig. Je kunt wel iets maken, maar je moet ook nadenken over: hoe houd ik het dan in stand? Tot en met de monitoring van de waterkwaliteit en het opleiden van de vrijwilligers daarvoor."

Een vrijwilliger is bezig om wat overtollig riet weg te halen langs de rivier. Henri en Lucy lopen langs en zwaaien.

LUCY: "Het water op het waterplein wordt elke ochtend opgepompt uit de vijver. Dat is regenwater en elke avond stroomt het weer in de beek en vanuit de beek stroomt het weer in de vijver zodat er geen water verloren gaat." 

Kinderen spelen in de vijver.

"Als we te veel water hebben, als er bijvoorbeeld een flinke bui is dan kan het water in de vijver zeventig centimeter stijgen. Langs alle oevers zakt het in het grondwater en dragen we zo bij aan de klimaatadaptatie in deze stad."

HENRI: "Als inwoners iets willen en ze hebben die innerlijke drive, dan is eigenlijk niets meer wat hun tegenhoudt. Dat moet je koesteren en dan moet je faciliteren. Dan moet je verder helpen en daarmee zorg je er met z'n allen voor dat het gewoon prettiger wonen en leven is in een
bijvoorbeeld een stad als Tilburg."

Henri en Lucy lopen naar een uitkijktoren in het park. Samen kijken ze uit over het Spoorpark en de stad Tilburg.

Beeldtekst: Nationaal Deltaprogramma, Stem nu via deltaprogramma.nl/zonnetje