Handreiking koppelen van reddingsoperatie aan publieke schuillocatie

Als een veiligheidsregio publieke schuillocaties inzet tijdens een overstroming om mensen en huisdieren te redden, is het van belang dat mensen die gebruik maken van de publieke schuillocaties tijdig worden gered. Deze handreiking geeft handvatten voor de voorbereiding op een dergelijke reddingsoperatie.

Binnen het Deltaprogramma Rijnmond Drechtsteden (DPRD) wordt door diverse partijen samengewerkt op het gebied van waterveiligheid. Naast het voorkomen van overstromingen is het beleid ook gericht op het beperken van de gevolgen van een overstroming en rampenbestrijding, oftewel meerlaagsveiligheid. Daarnaast is de voorkeurstrategie binnen het DPRD dat in de gebieden waar preventieve evacuatie slechts beperkt mogelijk is, verticaal evacueren naar hogere plekken in het gebied de uitgangspositie moet zijn. Gesteld wordt dat veiligheidsregio’s en gemeenten moeten zorgen voor de borging van horizontale evacuatie en verticale evacuatie via zelfredzaamheid, risico- en crisiscommunicatie en reddingsoperatie. Om de kansen voor evacuatie te verbeteren, moeten deze randvoorwaarden worden geconcretiseerd en gerealiseerd, aldus de voorkeursstrategie. Om deze strategie te borgen is er een verdere uitwerking nodig van de mogelijkheden voor verticale evacuatie. In 2019 is hiervoor een Programma van eisen voor schuillocaties opgesteld1. Hiermee kan de geschiktheid van objecten als schuillocatie worden gecontroleerd en de eisen voor nieuwe locaties worden vastgesteld. In dit Programma van eisen wordt ervan uitgegaan, dat de mensen een week na de overstroming worden gered door hulpdiensten, of dat de mensen de schuillocatie op eigen kracht verlaten. Daarbij bestaat het redden van deze mensen uit een mix van zelfredzaamheid, samenredzaamheid en hulp door de overheid. Bevolkingszorg bepaalt de inzet van schuillocaties en alerteren en informeren beheerders van schuillocaties.

Zodra veiligheidsregio’s de publieke schuillocaties inzetten bij (dreiging van) overstromingen is het van belang, dat de redding van getroffenen vanuit deze schuillocatie ook goed geborgd is. Om dit vorm te geven is voorliggende handreiking opgesteld.