Prins van Oranje opent eerste Nationaal Deltacongres

De Prins van Oranje opent op donderdag 4 november het eerste Nationaal Deltacongres ‘Werk aan de Delta’.

Deltacommissaris Wim Kuijken organiseert het eerste Deltacongres, dat plaatsvindt in het Circustheater in Den Haag. Tijdens deze conferentie worden de banden aangehaald tussen de mensen die in het Deltaprogramma samenwerken. Verder kunnen de deelnemers zich laten informeren over de stand van zaken van de 9 deelprogramma’s van het Deltaprogramma en worden verschillende aspecten van het Deltaprogramma belicht.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu zal spreken over het belang van het Deltaprogramma voor de waterveiligheid en zoetwatervoorziening van Nederland. Andere inspirerende personen zoals Bernard Wientjes (voorzitter werkgeversorganisatie VNO/NCW) en Robbert Dijkgraaf (president van de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschappen) zullen het Deltaprogramma vanuit onverwachte invalshoeken belichten. De Zeeuwse schrijver en Eerste Kamerlid Kees Slager presenteert zijn boek ‘Watersnood’ en diverse bijzondere gasten worden in de schijnwerpers gezet.

Hot topics als ‘bestuurlijke drukte’ en ‘maatschappelijke betrokkenheid’ komen aan de orde tijdens een discussie, die wordt geleid door dagvoorzitter Eva Kuit. Hierbij zullen aanwezig zijn gedeputeerde Harry Keereweer (Inter Provinciaal Overleg, provincie Gelderland), Ina Adema (woordvoerder Water van VNG en voorzitter OVW/Overlegorgaan Water en Noordzee), Peter Glas (voorzitter Unie van Waterschappen) en Jan Hendrik Dronkers (directeur-generaal Rijkswaterstaat).

Omdat het Deltaprogramma gaat over de toekomst, is ook voor de jeugd een rol weggelegd op het congres.

Tijdens het middagprogramma presenteren de deelprogramma’s van het Deltaprogramma zich op verrassende wijze. Het Deltaprogramma kan dan interactief en live worden beleefd: deelnemers kunnen bijvoorbeeld een duik nemen in de rivieren, de droogte voelen en tot rust komen aan de kust. De deelprogramma’s laten zien wat ze doen. De medewerkers van de verschillende deelprogramma’s staan paraat om vragen te beantwoorden.

In de plenaire zaal vinden tijdens het middagprogramma interviews met en presentaties plaats van bijzondere personen in hun vakgebied zoals prof. Ian Townend (Research Director bij HR Wallingford), prof. dr. ir. Huib de Vriend (directeur Deltares), prof. dr. Maarten Hajer (directeur Planbureau voor de Leefomgeving), prof. dr. ir. Pier Vellinga (algemeen directeur Kennis voor Klimaat) mevrouw ir. Yttje Feddes (Rijksadviseur voor het Landschap) en kunstenaar Ap Verheggen.

De dag wordt poëtisch afgesloten met een voordracht door Niels Blomberg, waterdichter van het Waterschap Zuiderzeeland.