Drukte in de Delta

Met nog ruim een week te gaan zijn er bijna 1.700 aanmeldingen voor het Nationaal Deltacongres op 5 november in 1931 Congrescentrum Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.* Daaruit kunnen we opmaken dat de Deltacommunity leeft.

Tijdens het Nationaal Deltacongres, dat om 10.15 uur geopend wordt door Commissaris van de Koning Wim van de Donk, delen we de voortgang van het Deltaprogramma én nieuwe ontwikkelingen met elkaar. Na een kort plenair deel zijn er in de ochtend en middag deelsessies over veiligheid, zoetwatervoorziening, governance en ruimtelijke adaptatie. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Unie van Waterschappen(UvW), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn elk verantwoordelijk voor zo’n deelsessie.

Gedurende de hele dag is de Deltaparade de centrale ontmoetingsplek met meetingpoints van de 7 gebieden van het Deltaprogramma en presentatiestands van organisaties, programma’s en projecten die verbonden zijn met het Deltaprogramma. Dit jaar is er ook een bijzondere internationale component in het Deltacongres, gekoppeld aan de Amsterdam International Water Week. In de middag vindt er een deelcongres plaats over Watergovernance Nationaal en Internationaal, dat wordt geopend door minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen. Ook watergezant Henk Ovink zal op het congres aanwezig zijn.

Ontwikkelingen

Kort na het vorige Deltacongres zijn de Deltabeslissingen opgenomen in de herziening van het Nationaal Waterplan en in april van dit jaar zijn de overeenkomsten getekend voor de zoetwaterstrategie in diverse regio’s. Begin 2016 gaat het wetsvoorstel met de nieuwe normering voor de primaire waterkeringen naar de Kamer. De ontwikkelingen gaan snel. We werken met elkaar hard aan de veiligheid en leefbaarheid van ons land en vormen daarmee een voorbeeld in de rest van de wereld.

Internationaal

Dit leidt tot veel bezoeken van internationale delegaties, waaronder de prime-minister Sheikh Hasina van Bangladesh op woensdag 4 november. Zij wordt door Minister Schultz van Haegen ontvangen en onder andere door senior adviseur waterveiligheid van Staf Deltacommissaris, Jos van Alphen, geïnformeerd over het Deltaprogramma. Het Deltaprogramma staat de komende week ook op de agenda van een delegatie uit Indonesië en een groep cursisten van de Asian Development Bank.

*De inschrijving voor het Deltacongres is inmiddels gesloten.