Minister en deltacommissaris bezoeken Dordrecht en Rotterdam

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft op woensdag 31 augustus samen met deltacommissaris Wim Kuijken een werkbezoek gebracht aan Dordrecht en Rotterdam.

VOICE-OVER: Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft op 31 augustus een werkbezoek gebracht aan Dordrecht. 
Ze deed dit samen met de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma Wim Kuijken. 
MINISTER SCHULTZ VAN HAEGEN: Ik geloof heel erg in het toch op een natuurlijke manier omgaan met water in plaats van het kunstmatig buiten de deur houden en dat je daar uiteindelijk ook een mooier en aantrekkelijker woonmilieu mee kunt realiseren. 
VOICE-OVER: Het werkbezoek stond in het teken van de relatie tussen meerlaags veiligheid en ruimtelijke ordening. 
DELTACOMMISSARIS KUIJKEN: Ruimte en water zijn steeds meer verbonden. 
Op het ministerie zie je dat beide Directoraten-generaal in elkaar gesmolten zijn en dat is eigenlijk ook wat je in de praktijk ziet. 
Je kunt eigenlijk niet meer ruimte en water los van elkaar zien. 
En als je water dus beschouwt in je ruimtelijke inrichting dan kun je de kwaliteit van je ruimte dus enorm verbeteren. 
VOICE-OVER: Meerlaags veiligheid gaat verder dan alleen het ophogen van de dijken. 
Het biedt ook een duurzame ruimtelijke inrichting. 
STEDENBOUWKUNDIGE VAN SON: dat je altijd het contact met het water blijft houden en dat het gewoon heel dichtbij is. 
VOICE-OVER: De duurzame ruimtelijke ontwikkeling is goed te zien tijdens een van de wandelingen door het historisch havengebied van Dordrecht. 
STEDENBOUWKUNDIGE VAN SON: Het gebied stadsheuvel ziet u hier achter ons waarbij het wantij het centrale deel is van het hele plangebied. 
Het water is eigenlijk het centrum van de stad. 
En in dit gebied komt een hoogstedelijk woonmilieu. 
Er is heel veel diversiteit aan verschillende functies. 
Maar het bijzondere is nu juist dat we met het hele gebied het water opzoeken. 
We gaan niet heel hoog boven het water zitten maar juist het water moet beleefbaar zijn, moet aantrekkelijk zijn want dat vormt de kwaliteit van het gebied stadswerven. 
Daarvoor zullen delen van de openbare ruimte dagelijks overstroombaar gemaakt worden zodat eigenlijk op het meest centrale punt in stadswerven waar de koppeling gemaakt wordt met onze historische binnenstad daar komt een plein te liggen dat dagelijks kan onderstromen zodat je ook de getijdenwerking die hier nog steeds aanwezig is echt maximaal kan beleven. 
DELTACOMMISSARIS KUIJKEN: Dus dan bouw je op een manier er zijn meer voorbeelden, Hamburg is ook een mooi voorbeeld daar ben ik ook geweest, waarbij je de stadsontwikkeling plaatst in zeg maar de ontwikkeling van veiligheid en water. 
Het is dus niet meer alleen maar het water buiten de dijken houden en dus een hele hoge norm hanteren maar wel zorgen dat je preventief goed beschermd bent. 
Maar als het dan een keer overstroomt dat je dat dan gecontroleerd doet. 
STEDENBOUWKUNDIGE VAN SON: Het water moet niet altijd gezien worden als gevaar maar juist als een van de kwaliteiten waar we hier mee te maken hebben in de regio Drechtstad. 
En dat willen we eigenlijk zo dicht mogelijk naar de bewoners toehalen om die kwaliteit eigenlijk dagelijks te beleven. 
En die enkele keer dat het heel gevaarlijk wordt moet je erop voorbereid zijn. 
En die beide elementen zitten in het plan verweven met de stadswerven.

[DOOR ELKAAR PRATEN]

DELTACOMMISSARIS KUIJKEN: Ik ben hier voor de tweede keer en ik ben opnieuw, in dit geval dan met de minister samen heel erg onder de indruk geraakt van de manier waarop Dordrecht, het eiland van Dordrecht de veiligheid niet alleen benadert met keringen en dijken maar ook de stadsontwikkeling en de manier waarop ze de ruimte inrichten daarbij betrekken. 
Dus je veiligheid vinden niet alleen door dijken maar ook door je inrichting van je ruimte en zelfs de evacuatieplannen die er zijn. 
VOICE-OVER: Na het bezoek aan Dordrecht gingen de minister en de Deltacommissaris naar Rotterdam om het project Stadshavens te bekijken.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)