Ondertekening Deltawet

Staatssecretaris Atsma (IenM) ondertekent de Deltawet, in het bijzijn van deltacommissaris Wim Kuijken en de algemene rijksarchivaris, Martin Berendse.

De historie van Nederland. 
VOICE-OVER: Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft, na de koningin, zijn handtekening gezet onder de nieuwe Deltawet. 
De nieuwe wet borduurt voort op het streven om Nederland nu maar ook in de toekomst, tegen het water te beschermen. 
Daar is veel geld voor nodig. 
STAATSSECRETARIS ATSMA: De Deltawet zoals die is vastgelegd daar is een Deltafonds aan gekoppeld daar zitten heel veel miljarden in, de komende jaren. 
Dankzij die miljarden zijn we in staat om die ambities ook te realiseren. 
Behalve dat het om waterveiligheid gaat, dus hoe houden we droge voeten wordt er vooral gekeken naar het antwoord op de vraag of we voldoende zoet water in Nederland kunnen garanderen want zonder zoet water houdt het leven ook letterlijk op. 
WIM KUIJKEN: 1 januari 2012, Deltawet waterveiligheid en zoetwatervoorziening Joop Atsma, staatssecretaris. 
VOICE-OVER: Met de nieuwe Deltawet kan Deltacommissaris Kuijken verder op de ingeslagen weg. 
Zijn functie is in de wet verankerd. 
WIM KUIJKEN: We komen nu in het derde jaar van het Deltaprogramma dus we komen toe aan de oplossingen voor de knelpunten voor de langere termijn. 
Dus u kunt verwachten dat er de komende jaren meer inzicht komt in de keuzes voor de lange termijn, de Deltawerken van de toekomst. 
VOICE-OVER: Een groot project op de agenda is de aanpak van de Afsluitdijk. 
Die wordt de komende jaren grondig aangepakt. 
De Afsluitdijk is 75 jaar geleden gebouwd, driekwart eeuw geleden en die voldoet niet meer aan de veiligheidseisen van vandaag de dag. 
Maar die voldoet ook niet meer, als je ziet wat er op termijn aan capaciteit wordt gevraagd. 
Bijvoorbeeld als het gaat om het spuien. 
We zullen dus de komende tien jaar heel veel moeten investeren in de Afsluitdijk en dat is slechts één project maar wel een project dat je een op een koppelt aan de Deltawerken en ook aan het Deltaprogramma. 
VOICE-OVER: Omdat het tekenen van de Deltawet ook door de directeur van het Nationaal Archief gezien wordt als een historische gebeurtenis, werd de wet symbolisch aan hem overhandigd. 
De Deltawet wordt van kracht per 1 januari aanstaande en hiermee is de basis gelegd voor de Deltawerken van de toekomst.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)