Deltacommissaris bezoekt Amsterdam

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft 10 september, samen met de stuurgroep van het Deelprogramma Nieuwbouw en Herstructurering, een werkbezoek gebracht aan Amsterdam.

VOICE-OVER: Amsterdam staat bekend om z'n vele grachten en waterwegen. 
Toch beseffen veel mensen niet wat de gevolgen zijn van een overstroming in de hoofdstad. 
De gemeente Amsterdam nodigde daarom de Deltacommissaris uit om aandacht te vragen voor de waterproblematiek waar de stad mee worstelt. 
WETHOUDER GEHRELS: We hebben geprobeerd aandacht te vragen voor de C-keringen die in de stad liggen en opgehoogd moeten worden maar dat kan niet, vanwege de monumenten. 
Dus wij zijn er erg voor dat de Deltacommissaris maatregelen neemt zodat ook Amsterdam veilig is als het een keer echt storm mocht worden. 
DELTACOMMISSARIS KUIJKEN: Maar als je op de Zeedijk staat en je loopt daar door het centrum van Amsterdam dan realiseer je je dat je op een kering loopt, een waterkering in de stad. 
Dat weten Amsterdammers waarschijnlijk voor het grootste deel niet maar dat doet je beseffen dat, als de zeespiegel omhooggaat en als de extremen in het weer toenemen, dus in de neerslag dat je ook voor de lange termijn, ook in Amsterdam, iets moet bedenken dat het veilig blijft. 
VOICE-OVER: De rondleiding ging vanaf het centrum over het IJ naar de NDSM-werf en vervolgens richting de wijk Watergraafsmeer die onder het zeeniveau ligt. Tijdens de tocht werd er kennis uitgewisseld over onder meer veiligheid, drinkwater en stedenbouwkundige kwesties. 
De Deltacommissie kan ons absoluut helpen door het water in de brede zin van het woord te beschouwen, hè. 
Wij in Amsterdam hebben lokale problemen die je elders lokaal weer op kunt lossen. 
En het geheel is van nationaal belang. 
Dus de Deltacommissaris kan ons helpen door deze grote kwestie ook in Den Haag nadrukkelijk aan de orde te stellen en zijn maatregelen te nemen en gefinancierd te krijgen. 
Amsterdam heeft zowel met de rivier te maken, met de kust als met het IJsselmeer. 
Dat zijn drie watersystemen die invloed hebben op de situatie in Amsterdam. 
Dus moeten we Amsterdam als integraal vraagstuk voor het water in het Deltaprogramma een plek geven. 
Tegelijk zijn ze bijvoorbeeld afhankelijk van de bescherming aan de rivier de Lek, een heel stuk hiervandaan daar zijn ze afhankelijk van of ze hier droge voeten houden, ja of nee. 
Dus het is voor Amsterdam van groot belang dat het Deltaprogramma ook van hen is.

AFSLUITENDE MUZIEK

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)