Deltacommissaris Peter Glas bezoekt ‘superspons’ van Spoorzone Zwolle

Deltacommissaris Peter Glas heeft een van de nieuwste deltawerken van Regio Zwolle bezocht: de nieuwe ‘superspons’ van Spoorzone Zwolle. De nieuwe ondergrondse fietsenstalling vormt samen met het Stationsplein in Zwolle een enorme spons voor de stad. Door allerlei slimme technieken kunnen het plein en de fietsenstalling enorme hoosbuien opvangen. Buien die door klimaatverandering in de toekomst vaker zullen voorkomen.

Samen met de Deltacommissaris testte wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle de superspons voor het eerst. Deltacommissaris Peter Glas: "Wat mij betreft is de test geslaagd. Het water stroomde in volle vaart naar de kolk en vervolgens naar alle speciale waterkratten onder het plein. Zo wil je het hebben!"

Slimme klimaatoplossingen

Als NOVI-gebied zullen er in de toekomst meer slimme klimaatoplossingen worden toegepast in stad en regio. "Regio Zwolle is als NOVI-gebied een voorloper op het gebied van klimaatadaptie en laat zien hoe de nieuwe deltawerken worden gebouwd. Dat zien we hier op het Stationsplein, in de fietsenstalling en straks ook aan de zuidzijde van het station", aldus Deltacommissaris Peter Glas.

Wethouder Ed Anker: "We zijn blij met de nieuwe NOVI-status, het biedt ons de kans om nog meer samen te werken met de landelijke overheid als het gaat om slimme klimaatoplossingen. Want rekening houden met het water en klimaatverandering is een belangrijk fundament voor deze regio. De eerste bewoners van Zwolle waren al bezig met het water en nieuwe generaties nog steeds. Van achtertuin tot superkolk; hier in Regio Zwolle is iedereen deltawerker."