Deltacommissaris Wim Kuijken en Watergezant Henk Ovink bezochten tijdens een werkbezoek diverse state of the art innovaties die maatwerk bieden tot op de vierkante kilometer. De dijkverbetering Kinderdijk-Schoonhovenseveer past technische innovaties toe, waardoor er met minimale overlast, maximale bescherming wordt geboden aan de bewoners langs de dijk en het achterland.
Bij het bieden van bescherming wordt ook gekeken hoe de eigenschappen van het gebied behouden kunnen blijven. Dat kwam zeer duidelijk tot uiting bij de methode van het opvijzelen van een woonhuis, waardoor de bewoners daar ondanks de veranderingen van het klimaat kunnen blijven wonen.
Daarnaast werd een bezoek gebracht aan de Rotterdamse wijk Zomerhofkwartier, een proeftuin voor een klimaatbestendige wijk. Hier plaatsten de deltacommissaris en watergezant de innovatieve rain(a)way tegel van ontwerpster Fien Dekker. De tegel voert na grote piekbuien het regenwater langzaam weg, waardoor het riool niet overbelast wordt. In stedelijke omgevingen met veel steen is dit soort toepassingen van groot belang. Rotterdam heeft met het gebruik van deze tegel een wereldprimeur.
‘Het Deltaprogramma is de drijvende motor achter innovaties in de waterwereld, want de komende 30 jaar wordt met het Deltaprogramma voor 20 miljard euro aan ons land gewerkt om ook in de toekomst leefbaar te blijven. Dat kan niet altijd op de traditionele wijze. We leven in een delta en we hebben te maken met een veranderend klimaat. Daardoor zijn we kwetsbaar voor overstromingen en wateroverlast, maar ook voor droogte en hittestress. Ook wonen er veel meer mensen in ons land. Om iedereen op de juiste manier te beschermen zijn innovatieve oplossingen van groot belang. De kennis die met dit werkbezoek is opgedaan vormt inspiratie voor binnen-en buitenland’, aldus deltacommissaris Wim Kuijken.
Watergezant Henk Ovink: ‘Watercrises zijn de belangrijkste wereldwijde opgave van de komende decennia. Wereldwijde verstedelijking zorgt voor groei, emancipatie en ontwikkeling, maar door klimaatverandering en zeespiegelstijging staan onze steden en samenlevingen onder grote druk. Nederland is een land gemaakt van water. Integraal watermanagement zit ons in het bloed. Maar we zullen voortdurend moeten mee veranderen met de tijd en de omstandigheden. Leren en innoveren is dus het devies. Niet alleen voor ons zelf. Dat doen we niet alleen voor onszelf: Nederlandse oplossingen kunnen wereldwijde watercrises helpen voorkomen en verzachten. De voorbeelden die we vandaag hebben gezien, zijn daarvan het bewijs. Ze maken nu lokaal het verschil, maar kunnen dat ook wereldwijd doen!’
Wim Kuijken werd tijdens het werkbezoek geïnterviewd door NPO Radio 1. Het item bestaat uit drie delen; Wim Kuijken is te horen in deel 2. Voor iPad-gebruikers: kies bij de vraag of u de mobiele versie wilt laden, voor 'Annuleren'.