Oud-deltacommissarissen
Van 1 februari 2010 tot 1 januari 2019 was Wim Kuijken (1942) deltacommissaris, waarna hij met pensioen ging. Peter Glas (1956) was zijn opvolger. Van 1 januari 2019 tot en met 30 november 2023 was Peter Glas de Deltacommissaris. Co Verdaas is sinds 1 december 2023 de nieuwe regeringscommissaris voor het Nationaal Deltaprogramma.
Peter Glas (2019 - 2023)
Lees hier het afscheidsinterview met Peter Glas.
Lees hier de speeches van Peter Glas.
Peter Glas in de media
- Peter Glas neemt begin december afscheid als deltacommissaris. In het Vakblad van Koninklijk Nederlands Waternetwerk hamert hij nog één keer op het belang van het Deltaprogramma, een klimaatbestendige ruimtelijke inrichting, kennis als basis voor
ingrijpende maatregelen en de verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven. - Peter Glas als spraakmaker op NPO Radio 1! In dit radioprogramma zijn spraakmakers aanwezig die je net even anders naar het nieuws laten kijken. Luister het fragment hier terug.
- Nog een paar weken en dan geeft Peter Glas het stokje als Deltacommissaris door. In het interview met Verbond van Verzekeraars deelt Peter Glas zijn zorgen over de klimaatrisico's. Wat wil hij een nieuw kabinet meegeven? En wat vindt hij van de rol van verzekeraars? Lees het interview hier.
- Peter Glas weet alles over waterveiligheid, het deltaprogramma en ook hoe de vooruitzichten zijn wat betreft bijvoorbeeld overstromingen, maar ook de kwaliteit van ons drinkwater. Wat verbruiken we gemiddeld per dag en hoe kunnen we bewust met water omgaan? Luister nu naar de aflevering: Nederland Waterland!
- Hoe zal Nederland er in 2050 uitzien uitgaande dat de plannen zoals die in de verschillende nota's zijn voorgesteld ook zijn uitgevoerd? En welke rol speelt water en het deltaprogramma daarbij? Peter Glas deelt het in dit artikel in Nestor.
- Deltacommissaris Peter Glas vertelt in het Magazine Overal over de rijkdom van ons oppervlaktewater en onze kwetsbaarheden. Hij beantwoordt ook 5 persoonlijke vragen en sluit af met advies over bewustwording van ieders woonplaats.
- Peter Glas zal eind dit jaar stoppen in de watersector. Hij was 5 jaar Deltacommissaris van Nederland. In de podcast van BNR's Big Five vertelt Peter welke belangrijke opdracht er nog ligt, wetende dat het niet goed gaat met ons water.
- In gesprek met MER-nieuws vertelt deltacommissaris Peter Glas meer over de inspanningen van het Nationaal Deltaprogramma. “Willen we op deze plek blijven? Dan moet de natuurlijke gesteldheid van het water- en bodemsysteem leidend worden in alle ontwikkelingen.”
- Wat als we ons nog beter beschermen, en alle dijken verhogen? Deze vraag stond centraal tijdens De Nieuwe Wereld van BNR. Presentatrice Annette van Soest ging hiervoor onder andere in gesprek met deltacommissaris Peter Glas.
- In de Defensiekrant testten Defensie, Rijkswaterstaat en de waterschappen hoe bij extreem hoogwater met een explosie een ramp in bewoond gebied voorkomen kan worden. Op deze manier kan druk voor een zwakke plek in een dijk verminderen en elders, waar het geen kwaad kan, een gat maken. Normaal gesproken doe je dat met graafmachines, maar in dit scenario kan dat niet meer. “Samen oefenen en nieuwe kennis opdoen is dan noodzaak", aldus Peter Glas. "Het is van groot belang dat je bijvoorbeeld weet welke spullen en operationele capaciteiten ter beschikking zijn. Mijn militaire achtergrond helpt me goed. Ik spreek de taal van de betrokkenen.”
Interviews rondom herdenking 70 jaar Watersnoodramp
70 jaar geleden overstroomde een groot deel van Zuidwest-Nederland: de Watersnoodramp van 1953. Dit mocht niet weer gebeuren en daarom zijn de Deltawerken gebouwd. Om ook in de toekomst veilig te blijven tegen overstromingen, werken we met het Hoogwaterbeschermingsprogramma hard aan het versterken van onze dijken, duinen en keringen. Ook nemen we binnen het Deltaprogramma maatregelen om de gevolgen van extreem (nat en droog) weer op te vangen en ook in de toekomst voldoende zoetwater te hebben. Deltacommissaris Peter Glas gaf de afgelopen periode verschillende interviews over hoe we moeten 'leven met het water':
- NOS Watersnoodramp, 1 februari 2023: NOS 70 jaar na de Watersnoodramp.
- Hart van Nederland - Late editie, 31 januari 2023, fragment vanaf 16:32.
- Nu.nl, 29 januari 2023: 'Deltawerken zorgen ervoor dat kans op nieuwe watersnoodramp 'heel klein' is'.
- NPO Radio 1, 28 januari 2023: 'De Deltawerken beschermen Zeeland al decennia tegen het water'.
- NOS-journaal, 28 januari 2023: 'De natuur als helpende hand tegen dijkdoorbraak'.
- Website NOS Nieuws, 28 januari 2023: 'Al 65 jaar houden de Deltawerken ons droog, maar er wachten nieuwe uitdagingen'.
- ANP, 26 januari 2023: 'Deltacommissaris bepleit sturende rol voor water in bouwplannen'.
- Telegraaf, 21 januari 2023: ‘Hoelang werken de Deltawerken nog? Héél serieus nadenken over toekomst'.
- De grenzen van het water- en bodemsysteem zijn in zicht en op enkele plaatsen zelfs al overschreden. In gesprek met Binnenlands Bestuur schetst deltacommissaris Peter Glas de huidige situatie. "Dit voorjaar kon in Oost-Nederland aan vijf bedrijven geen leveringszekerheid van drinkwater worden geboden, aldus Glas.
- "De tijd van vrijblijvendheid is voorbij", herhaalt deltacommissaris Peter Glas in gesprek met Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen, voor het magazine van het Waterschap.
- De redacties van Klimaatweb en Omgevingsweb gingen met Peter Glas in gesprek over de toekomst van Nederland, een nationale deltalocatie en de rolverdeling van de adaptatieopgaven voor verschillende overheden.
- Volgens Peter Glas moet de watermachine Nederland in een andere versnelling om bij te blijven, zo claimt de deltacommissaris in het Financieele Dagblad.
- In Op1 vertelt Peter Glas over het feit dat droogte dat steeds meer een trend wordt in Nederland: “Sterker nog, droog wordt droger, nat wordt natter en heet wordt heter."
- In een dubbelinterview voor het Waterschap gaat Deltacommissaris Peter Glas in gesprek met Rogier van der Sande, voorzitter Unie van Waterschappen, over klimaatadaptief bouwen in Nederland.
- Kunnen we met de huidige klimaatverandering nog in Nederland blijven wonen? Deltacommissaris Peter Glas ging hierover in gesprek met Jaap Tielbeke tijdens Buitenhof.
- Zwitserse aandacht voor het Nationaal Deltaprogramma: via interviews zoomt Radio Télévision Suisse in op de Nederlandse situatie rondom waterbeheer. Peter Glas komt tussen 08:00 en 12:30 minuten aan het woord.
- "Niets doen is ook een besluit en heeft gevolgen", reageert Peter Glas op het nieuwe IPCC-rapport in gesprek met Nu.nl. "Dat zien we in Limburg, met 1,8 miljard euro schade."
- Als onderdeel van een serie op Nextblue over het Nederlandse watermanagement komt ook deltacommissaris Peter Glas aan het woord. Hij spreekt over de huidige maatregelen, maar ook de opgaven voor de verre toekomst met het oog op klimaatverandering.
- Het woningbouwadvies van de deltacommissaris bracht flink wat teweeg in het nieuws. Zo ging Peter Glas onder andere in gesprek met de NOS, Trouw, Cobouw en BNR.
- We moeten water centraal stellen, zo concludeert 1Limburg naar aanleiding de woorden van Peter Glas tijdens het Nationaal Deltacongres. "De afgelopen jaren hebben we misschien teveel gedacht: we kunnen alles overal In het Limburgse Heuvelland, in de polders, in de veengebieden in Nederland. We bouwden overal hetzelfde. Die tijd is voorbij."
- In de terugblik van H2O op het Nationaal Deltacongres gaat de aandacht voornamelijk uit naar de doelstellingen om tot 2050 in totaal 1.500 kilometer aan dijken te versterken. Er is namelijk sprake van een kleine achterstand. Peter Glas zegt hierover: "Het hoeft geen ramp te zijn. Vanaf 2026 hebben we volgens de planning het goede tempo te pakken, maar dan moet er dus wel een flinke tand bij om de achterstand in te halen. Het is ook een waarschuwing van: let er nou op."
- In de zoektocht naar klimaatbestendig leven pleit Deltacommissaris Peter Glas tegenover NRC voor 'slimme normen'. "Iedereen zou gediend zijn bij landelijke normen voor een te halen doel, afhankelijk van waar je woont, want het maakt natuurlijk wel verschil of je op de Veluwe woont of in de Zuidplaspolder", aldus Glas.
- De gevolgen van klimaatverandering voor Nederland zijn een mondiaal probleem, zo stelt Peter Glas in een interview met 'Nieuws en co' op Radio 1. Tijdens het interview, te horen tussen 1:49 en 6:54 minuten, benoemt hij ook de noodzaak van onderhoud naast alle nieuwe investeringen.
- De recente overstroming in Limburg toont eens te meer aan dat Nederland nog onvoldoende anticipeert op de uitdagingen op dit gebied. Dit is een van de conclusies tijdens het gesprek van Deltacommissaris Peter Glas met Deltares-directeur Annemiek Nijhof over leren omgaan met grote natheid en droogte. Lees hier het hele dubbelinterview uit het tijdschrift Milieu.
- Peter Glas hoopt dat ‘Limburg’ de ogen heeft geopend. "Door klimaatverandering is meer geld nodig voor waterbeheer", zo stelt hij in gesprek met Trouw.
- De New York Times dook dieper in de Nederlandse inspanningen rondom water, waarbij Peter Glas kort aan het woord komt.
- Klimaatbestendig bouwen moet het nieuwe normaal worden, zo luidt het devies van Peter Glas in gesprek met het Koninklijk Nederlands Waternetwerk.
- Peter Glas spreekt in gesprek met de Volkskrant onder andere over de overstromingen in Limburg en 'waterbewustzijn'.
- Na de overstromingen in Limburg is Peter Glas veelvuldig aan het woord gekomen om meer uitleg de geven over de huidige situatie rondom waterveiligheid en het Nationaal Deltaprogramma. Bekijk hier een overzicht van alle mediaoptredens rondom dit onderwerp.
- Peter Glas was aanwezig bij de opening van een nieuw innamepompstation aan de Bergsche Maas van Evides Waterbedrijf. Bekijk hier de aftermovie.
- Peter Glas over de huidige waterhuishouding van Nederland in NRC na de overstromingen in Limburg
- Peter Glas als gast bij het televisieprogramma Humberto van RTL naar aanleiding van de overstromingen in Limburg
- Peter Glas aan het woord in de analyse van Trouw rondom de overstromingen in en rond Limburg. De dijken waren op orde, maar nu kwam het water van de heuvels. Had deze overlast voorkomen kunnen worden?
- Er is een kans dat internationale kredietbeoordelaars over enkele jaren de Nederlandse kredietstatus verlagen, omdat ons land te weinig investeert in aanpassingen aan het veranderende klimaat. Daarvoor waarschuwt deltacommissaris Peter Glas in Het Financieele Dagblad. Ook Waterforum en BNR berichtten erover (29 maart)
- Peter Glas was op 9 maart te zien in de livestream van de workshop klimaatadaptatie en satellietdata. Het Netherlands Space Office en GeoBusiness NL organiseerden deze workshop die werd gestreamd vanuit Space Expo in Noordwijk. De deltacommissaris hield onder andere een presentatie over het Deltaprogramma.
- ‘De ongebreidelde grondwateronttrekkingen moeten stoppen’. Dat zegt deltacommissaris Peter Glas in een interview voor de stakeholdersnieuwsbrief van Vitens van begin maart.
- Stel dat de zee opeens twee meter stijgt is een artikel in NRC van 31 januari waarin Jos van Alphen van de staf Deltacommissaris aan het woord komt over het Kennisprogramma Zeespiegelstijging.
- Op Waterforum verscheen op 29 januari het artikel Gemeentes moeten meer werk maken van klimaatmaatregelen, waarin ook de deltacommissaris aan het woord komt.
- In Analyse Nederland verscheen op 27 januari een interview met Peter Glas met als titel "Water is een goede businesscase". Lees het artikel op de website of in het digitale magazine (p. 8-9)
Begin 2021 was er in de media aandacht voor CAS2021, de door Nederland georganiseerde Climate Adaptation Summit:
- Op 25 januari publiceerde de Volkskrant het artikel "Deltakennis is Nederlands exportsucces". Daarin komt ook deltacommissaris Peter Glas aan het woord.
- Op 25 januari verscheen op de website van BNR het artikel "Nederland kan met klimaatkennis andere landen helpen", waarin naast Peter Glas ook minister Van Nieuwenhuizen van IenW aan het woord komt.
- Deltacommissaris Peter Glas werd ook zelf geïnterviewd tijdens CAS. Het fragment is via deze link te bekijken.
- "CAS2021: Uncertain rate of sea level rise calls for adaptive climate adaptation" - onder die kop verscheen op 18 januari een interview met Peter Glas in de aanloop naar de Climate Adaptation Summit 2021.
- Peter Glas was begin december te gast bij het derde webinar in de reeks livestreams die het Verbond van Verzekeraars organiseert over klimaatverandering. Daar sprak hij over voorbereid zijn op rampen. Een verslag is te lezen in dit artikel.
- Deltacommissaris: “Tijd van alles fiksen met watermaatregelen is echt voorbij”. Onder die titel verscheen op 10 november een artikel op Waterforum.net over de toelichting op zijn Deltaprogramma 2021 in de Tweede Kamer (d.d. 9 november).
- Peter Glas gaf op dinsdag 27 oktober een lunchlezing bij Waterschap Scheldestromen over het Deltaprogramma en de opgave voor Zeeland. De lezing is hier terug te zien. PZC besteedde hier aandacht aan in dit artikel.
- Op 15 oktober 2020 was Peter Glas te gast bij Margot Ribbering, ambassadeur van Stichting Steenbreek, tijdens de nationale groenweek.
- Op 13 oktober was Peter Glas te gast bij Helga van Leur tijdens een bijeenkomst van Waterschap Hollands Noorderkwartier. De video's van het interview met Helga van Leur zijn hier en hier te zien.
- Waterstaatkundig ingenieur Johan van Veen is de grondlegger van het Deltaplan. In Capelle aan den IJssel is op 28 september een standbeeld van hem onthuld.
- 'Nederland moet alles op alles zetten voor een veilige, leefbare delta'. Dit zei Peter Glas in een interview met BNR's Zakendoen, dat werd gepubliceerd op 20 september.
- De Texelse Courant publiceerde op 1 september het artikel Water onder de grond voor later - over het injecteren van regenwater onder de grond. Peter Glas verrichtte de starthandeling.
- 'Iedereen moet aan de slag met water in Nederland'- onder die titel verscheen op 23 juli op de website Overheid van nu een interview met Peter Glas.
- Begin juli markeerden de partners van de dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat de start van de planuitwerkingsfase van het project in aanwezigheid van Deltacommissaris Peter Glas. Het Nieuwsblad Noordoost-Friesland schreef er een artikel over.
-
In de publicatie 3 Jaar De bouwagenda. Van doen naar doorzetten verscheen het artikel Bouwen met ruimte voor het water (p. 15 t/m 17), waarin Peter Glas in een interview vertelt hoe De Bouwagenda een plek kan krijgen binnen het Deltaprogramma.
-
Op 26 mei verscheen een interview met deltacommissaris Peter Glas in Insights, een digitaal magazine van Waterschap Limburg.
-
In het voorjaarsnummer van Deltalife verscheen een interview met Peter Glas, onder de titel: Deltacommissaris Peter Glas kijkt (ver) vooruit. Hoe de veiligste delta ter wereld dat ook blijft.
-
Rosendal Produkties maakte een webpublicatie over de stijging van de zeespiegel en klimaatverandering, maar daarin onder andere ruimte voor een vlog van deltacommissaris Peter Glas en de film over het Deltaprogramma uit 2018.
-
‘Ook de veiligste delta ter wereld blijft kwetsbaar’ - onder die kop verscheen een interview met deltacommissaris Peter Glas in Het Waterschap, het relatiemagazine van de Unie van Waterschappen.
-
De Financial Times interviewde de deltacommissaris en andere experts over de stijgende zeespiegel, het Nederlandse beleid en wat Nederland kan betekenen voor de rest van de wereld.
- In de campaneweek hohohoogwater van 24 t/m 31 januari 2020 publiceerde het hoogwaterbeschermingsprogramma een onderzoek over het waterbewustzijn van de Nederlanders. Peter Glas reageerde in onder andere de Metro en het Noord Hollands Dagblad
- Rutger Bregman publiceerde op woensdag 29 januari een pamflet ‘het water komt’, NOS en het Algemeen Dagblad vroegen Peter Glas om een reactie. Matthijs van Nieuwkerk citeerde de uitspraken van de Deltacommissaris in de uitzending diezelfde avond waar Rutger Bregman te gast was.
- Eind oktober / begin november zond NTR een documentaireserie met fotojournalist Kadir van Lohuizen uit, met als titel "Het wassende water". Peter Glas komt aan het woord in aflevering 1, bij de Maeslantkering en in aflevering 4, bij de Zandmotor (20 oktober en 10 november).
- De Telegraaf publiceerde op 5 oktober een interview met deltacommissaris Peter Glas, onder de kop ’De veiligste delta ter wereld’.
- 'We moeten in gesprek blijven over vraag en aanbod van water', dat zegt Peter Glas in een artikel op de website van Koninklijke vemw van oktober 2019.
- "De komende decennia moet het principe van 'building with nature' leidend zijn in de waterbouw". Dat zei Peter Glas op 3 oktober op de Waterbouwdag in Utrecht. De Ingenieur schreef een verslag.
- Deltacommissaris: onderzoek moet onzekerheid over Nederlandse zeespiegelstijging verkleinen. Onder die titel publieerde Waterforum op 1 oktober een artikel over het Kennisprogramma Zeespiegelstijging.
- Aandacht voor het Deltaprogramma was er op 30 september in de podcast NRC Vandaag in een aflevering over de zeespiegelstijging, onder de titel "De zeespiegel stijgt. Hoeveel kan Nederland aan?". Op dezelfde dag verscheen ook het NRC-artikel Nederland moet ingrijpend veranderen om zeespiegelstijging op te vangen. En op 3 oktober publiceerde de krant het artikel Nederlanders wanen zich veilig.
- Op donderdag 19 september sprak Peter Glas bij de Landelijke Kustdag. Het Friesch Dagblad berichtte daarover onder de titel Hoe harder het water stijgt, des te sneller de Waddenzee verzandt en Streekomroep Noordoost Friesland publiceerde een bericht met uitegebreide fotoreportage.
- Deltacommissaris Peter Glas verklaarde op 4 september de Texelse Prins Hendrikzanddijk ‘Deltaproof’. Diverse websites besteedden daar aandacht aan. Zie de berichten op Texel.nl, de website van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de website van H2O.
- Op donderdag 29 augustus bracht Deltacommissaris Peter Glas een bezoek aan het Twents Waternet. Tubantia deed daar verslag van middels een video en een artikel. Ook RTV Oost maakte een videoverslag.
- Wanneer de norse vloed beukt aan het zwart basalt" - onder die titel publiceerde De Groene Amsterdammer een artikel over "Nederland en de hogere zee". In de tweede helft van het artikel komt ook deltacommissaris Peter Glas uitgebreid aan het woord.
- De Holland Herald, het maandblad van KLM, publiceerde in de editie van juli een artikel over hoe Nederland al eeuwen omgaat met water. Ook deltacommissaris Peter Glas komt aan het woord.
- "Deltacommissaris Peter Glas roept burgers en overheden op om voorbereid te zijn op extreme regenbuien die voor veel wateroverlast kunnen zorgen". Dat schrijft RTL Nieuws in een artikel over extreme regenbuien. De deltacommissaris reageerde daarmee op onderzoek van Arcadis naar regenoverlast.
- "Zeeland zeker 100 jaar veilig ondanks zeespiegelstijging" - dat is de titel van een reportage van Omroep Zeeland, met daarin deltacommissaris Peter Glas, d.d. 18 juni.
- “Gebruik gebouwen als sponzen. Let daarop, nog voordat de spade de grond in gaat” - dat, onder andere, zegt Peter Glas in een artikel over de watertoets op Cobouw van 17 juni.
- Peter Glas was op maandag 4 juni te gast bij BNR, in het programma Big 5, dat die hele week in het teken stond van water. Beluister de uitzending.
- Op 17 mei maakte de Vlaamse VRT een uitzending van Ter Zake over klimaat. Daarin kwam ook de stijging van de zeespiegel aan de orde, en de manier waarop Nederland daarmee omgaat. Deltacommissaris Peter Glas komt aan het woord op 24'04".
- Het Deltacongres van 2019 wordt gehouden in Goes. Omroep Zeeland schreef er op 8 april een bericht over op de website.
- Peter Glas verrichtte de openingshandeling van een innovatieve ringdijk in Watergraafsmeer. Cobouw publiceerde er op 22 maart een artikel over.
- De waterschappen zjin van groot belang, zegt deltacommissaris Peter Glas in een artikel in het AD van 15 maart, want "de maatregelen die we in het Deltaprogramma presenteren, moeten immers ook ergens landen en worden uitgevoerd.” Het artikel verscheen in het kader van de waterschapsverkiezingen.
- "Ik kan als deltacommissaris geen water toveren, maar wil wel een oproep doen aan iedereen die aan de waterkraan zit. Sla het water op, houd het vast!". Dat zei deltacommissaris Peter Glas in het radioprogramma 1op1, dat op 4 maart werd uitgezonden door NPO Radio 1.
- In februari kwam Het Financeele Dagblad met een Analyse-bijlage over water en klimaatadaptatie. Daarin een interview met deltacommissaris Peter Glas.
- In Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 was Peter Glas te gast voor een gesprek over de kansen en risico's van leven in een waterrijk land. Luister het fragment hier terug.
- Nederlandse steden moeten als sponzen worden. Dat zei Peter Glas tijdens zijn eerste openbare optreden als Deltacommissaris tijdens een congres over gezond, slim en groen bouwen in Den Haag. Cobouw publiceerde een verslag van het congres op 31 januari.
- Op 26 januari publiceerde het Algemeen Dagblad 2 artikelen waarin Peter Glas aan het woord komt: een interview met de nieuwe deltacommissaris: 'Keihard aan de slag om Nederland boven water te houden'; en een nieuwsbericht dat specifiek ingaat op de Deltawerken: 'Deltawerken moeten mogelijk veel eerder vervangen worden'.
Wim Kuijken (2010 - 2019)
Kuijken was negen jaar lang deltacommissaris. In die periode beleefde hij flink wat mijlpalen:
- Er zijn nieuwe normen voor dijkversterking en waterveiligheid geformuleerd.
- Er is een Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) opgezet: Rijkswaterstaat en de waterschappen werken samen aan het versterken van 1800 kilometer dijk.
- Er is een aantal projecten gestart: de grootschalige renovatie van de Afsluitdijk, het peilbesluit IJsselmeer en het programma Integraal Riviermanagement (IRM).
- Het Nationaal Kennis- en innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) werd opgezet. Overheden, kennisinstellingen en bedrijven werken hierin samen aan pilots, actuele vraagstukken en lange termijn-ontwikkelingen.
Lees hier het afscheidsinterview met Wim Kuijken.
Lees hier de speeches van oud-deltacommissaris Wim Kuijken.
Wim Kuijken in de media
- Op 7 december 2018 plaatste de Franse krant Les Echos het artikel Climat : les Pays-Bas en alerte maximum (Klimaat: Nederland staat op scherp) waarin deltacommissaris Wim Kuijken ingaat op het risico van klimaatverandering voor Nederland. Ook Het Duitse weekblad Der Spiegel publiceerde onder de titel Nass (Nat) een dergelijk artikel.
- Op de startdag van de VN klimaattop in Polen zond de NOS een uur lang Wat een weer uit over de extremen in het weer van 2018, wat klimaatverandering betekent voor de toekomst en wat we daar aan kunnen doen. Wim Kuijken spreekt in een korte reportage over het deltaprogramma, adaptief deltamanagement en de opgave die voor ons ligt.
Deltacommissaris Wim Kuijken gaat per 1 januari 2019 met pensioen.
- De NOS besteedde daar aandacht aan in het artikel Man die Nederland beschermt tegen hoog water geeft stokje door, dat ook ingaat op het Nationaal Deltacongres in Zwolle (1/11).
- NRC publiceerde een afscheidsinterview met Wim Kuijken, onder de titel: Het gaat om het voortbestaan van het land, hè (9/11).
- BNR Zakendoen blikte in deze podcast samen met Wim Kuijken terug op negen jaar voorbereiden op klimaatverandering (22/11).
Op Prinsjesdag, 18 september 2018, heeft de Deltacommissaris het Deltaprogramma 2019 aangeboden aan de Tweede Kamer, met daarbij een verkenning van onderzoeksinstituut Deltares naar de mogelijke gevolgen van versnelde zeespiegelstijging. In de media was hier veel aandacht voor:
- NOS Journaal: Deskundigen schrikken van nieuw rapport over zeespiegelstijging (het item begint op 7'19") (19/9)
- NOS.nl: Deltacommissaris waarschuwt voor snellere zeespiegelstijging (18/9)
- Volkskrant: Bij snellere zeespiegelstijging dan verwacht, moet Nederland veel doen om het droog te houden (18/9)
- Volkskrant: Er moeten zich eerst rampen voordoen voor er rigoureus van koers wordt veranderd (column Bert Wagendorp) (18/9)
- NRC: In 2065 bestaan de wadplaten misschien wel niet meer (18/9)
- PZC: Oosterscheldekering haalt einde van de eeuw mogelijk niet (18/9)
- De Ingenieur: Versnelde zeespiegelstijging stelt onze delta zwaar op de proef (18/9)
In augustus 2018 besteedden de media aandacht aan de grote droogte. Deltacommissaris Wim Kuijken noemde de droogte "een live stresstest" in het NRC-artikel Wat heeft Nederland geleerd van de hevige droogte (9 augustus). In het FD verschenen de artikelen Deltacommissaris maant steden tot sneller aanpassen aan hitte en droogte en Mijn werk is polderen in de hoogste versnelling (20 augustus).
In de week voorafgaand aan 1 februari besteedden diverse radio- en televisieprogramma’s aandacht aan ’65 jaar na de Watersnoodramp’. Deltacommissaris Wim Kuijken was onder andere te gast in:
- Jacobine op zondag (28 januari-NPO3)
- Eén Vandaag (begint op 17'13"; 31 januari-NPO1)
- de herdenkingsuitzending van de NOS (1 februari-NPO1)
Op 4 december verscheen een nieuw onderzoek van de Universiteit van Utrecht over de mogelijkheid van een versnelde zeespiegelstijging. Deltacommissaris Wim Kuijken reageerde in de media op het rapport:
- NOS Journaal: Nieuwsitem stijgende zeespiegel vanaf 16'57"
- NOS.nl: Nederlandse dijken kunnen hogere zeespiegel straks ook aan
Op 2 november 2017 vond het Achtste Nationale Deltacongres plaats in Leeuwarden. In de media verschenen de volgende artikelen daarover:
- Waterforum: Deltacommissaris: "Regie Deltaprogramma blijft ook onder meer ministers bij mij"
- Leeuwarder Courant: Hoogleraar: "Stop oxidatie veenweide"
- Cobouw: Slibmotor bouwt extra dijk van overtollig slib: Op het Deltacongres bloeien 1000 bloemen
- Gebiedsontwikkeling.nu: Deltacongres 2017: de lagere overheden aan zet
- SBS6: Piets Weerbericht
Op 19 september 2017 presenteerde de deltacommissaris het deltaprogramma 2018 met daarbij het eerste deltaplan Ruimtelijke adaptatie, met maatregelen om de gevolgen van extreem weer te beperken. In de media was hier veel aandacht voor:
- NOS: Klimaat-stresstest voor alle Nederlandse gemeenten
- BNR: Droge voeten tot 2050 (Uitzending terugluisteren)
- Trouw: Gemeenten krijgen klimaat-stresstest
- FD: Gemeenten krijgen klimaat-stresstest
- NRC: Stresstest om Nederland ‘klimaatbestendig’ en ‘waterrobuust’ te maken
- Cobouw: "Extra geld nodig om Nederland water-robuust te maken"
- Telegraaf: Extra geld nodig voor gevolgen extreem weer
- Leeuwarder Courant: "Extra geld nodig voor gevolgen extreem weer"
- Reformatorisch Dagblad: "Extra geld nodig voor gevolgen extreem weer"
- PZC: Zeeland voorbeeld in het nieuwe Deltaprogramma
Op 27 juni 2017 bracht de deltacommissaris een onafhankelijk en richtinggevend advies uit over de wijze van dijkversterking in Uitdam. De volgende media besteedden aandacht aan dit advies:
- Parool artikel 1
- Parool artikel 2
- Noordhollands Dagblad artikel 1
- Noordhollands Dagblad artikel 2
- Trouw
- RTV Noord-Holland
- De ingenieur
- H20 nieuws
Naar aanleiding van de expertmeeting met weermannen en vrouwen, besteedden de NOS, Volta TV en SBS aandacht aan klimaatverandering, rond 19 april 2017.
- Kunnen de dijken écht breken? Ja, dat kan, maar de kans is wel bijzonder klein. NOS op 3 legt het uit in deze video van 9 december 2016.
- Het NOS Journaal zond op 3 november, de dag van het Deltacongres, een item uit over overlast door extreme regenval. Het item begint op 19'40". Deltacommissaris Wim Kuijken komt aan het woord op 21'00"
- Quote van deltacommissaris Wim Kuijken in het artikel 'Nederlandse bedrijven vragen om klimaatwet' in NRC van 26 oktober 2016.
- Gesprek met deltacommissaris Wim Kuijken in EenVandaag, in een item over waterveiligheid in Limburg, op 13 juli 2016. Het item over Limburg begint op 0'32". Wim Kuijken komt aan het woord op ongeveer 4'20"
- "Deltacommissaris in Breskens: samenwerking kustregio's waardevol" - artikel in PZC op 13 april 2016.
- TV-programma van de NOS: 100 jaar droge voeten (13 januari 2016). Deltacommissaris Wim Kuijken komt aan het woord op ongeveer 34'00".
- Aandacht voor het Deltaprogramma in een speciale uitzending van het Franse TV5, op 23 november 2015. Het deel over het Deltaprogramma begint op 28'18".
- Wim Kuijken in een item op RTV Rijnmond over de opening van de tentoonstelling 'Wat als ons water stijgt' in Dordrecht (16-9-2015)
- Wim Kuijken geïnterviewd door EenVandaag TV - 20 jaar na het hoogwater van 1995: De toekomst van de Nederlandse Delta (24-1-2015)
- Wim Kuijken geïnterviewd door EenVandaag Radio - 20 jaar na watersnood: zijn we voorbereid op de toekomst? (1-1-2015)
- Als het water komt - Vrij Nederland, 17 september 2014
- Boel op orde, voordat de storm arriveert - Trouw, 17 september 2014
- De kust is veilig - Volkskrant, 17 september 2014
- Overstromingsgevaar onvoldoende afgedekt - Telegraaf, 17 september 2014
- Helemaal droog krijg je het nooit - NRC, 16 september 2014
- We zijn weer veilig voor water - AD, 17 september 2014
- Deltaplan geeft volgens ministerie flinke impuls aan werkgelegenheid in waterbouw - FD, 17 september 2014
- Rivierengebied gaat opnieuw op de schop - Gelderlander, 16 september 2014