Rivier Rijn

Met het Deltaprogramma bereidt de overheid Nederland voor op de gevolgen van klimaatverandering. De deltascenario’s (2024) laten zien dat de Rijn steeds grotere hoeveelheden water moet kunnen afvoeren, maar ook vaker te maken krijgt met extreem lage afvoeren. Daarnaast hebben ongelijkmatige veranderingen van de bodemligging effect op de bevaarbaarheid, zoetwaterbeschikbaarheid en natuur. We moeten dus blijven focussen op waterveiligheid en zorgen dat er voldoende zoetwater beschikbaar is en blijft. Maar er is meer nodig om de Waal-Merwede, de Nederrijn-Lek en de IJssel en het omliggende gebied toekomstbestendig in te richten, zo blijkt uit een analyse in 2024.

Deltaprogramma Rijn verbindt

Binnen Deltaprogramma Rijn geven provincies, waterschappen en Rijk, als onderdeel van het Nationaal Deltaprogramma en partner van Ruimte voor de Rivier 2.0, richting aan een toekomstbestendige inrichting van de Rijn en het Rijngebied. Zodat het daar fijn en veilig wonen, ondernemen en recreëren is en blijft.

Voorkeursstrategie Rijn: input Deltaprogramma

Hoe beschermen de Rijnpartners inwoners in het Rijngebied zo goed mogelijk tegen overstromingen en hoogwateroverlast? Hoe zorgen wij ervoor dat voldoende zoetwater van goede kwaliteit beschikbaar blijft voor mens en natuur? Hoe bereiden wij het Rijngebied zo goed mogelijk voor op toekomstige klimaatveranderingen? Hoe kunnen we de Rijn(takken) en het regionaal watersysteem goed laten ‘samenwerken’? En welke ruimtelijke keuzes vraagt dit allemaal, buiten- én binnendijks?

Op deze vragen geven de Rijnpartners in 2026 antwoord in de Voorkeursstrategie Rijn (VKS). De VKS is input voor het landelijke Deltaprogramma 2027-2033, dat zich richt op waterveiligheid, zoetwatervoorziening en klimaatbestendigheid.
 

Regiopartner van Ruimte voor de Rivier 2.0

Deltaprogramma Rijn is regiopartner in het landelijke programma Ruimte voor de Rivier 2.0, dat werkt aan een toekomstbestendig riviersysteem. Om de rivieren als systeem goed te laten werken, moeten we de daling van de rivierbodem aanpakken en de afvoercapaciteit verbeteren. Dat gaat ook gebeuren in de Rijntakken: de Waal-Merwede, de Nederrijn-Lek en de IJssel.

Als Deltaprogramma Rijn voeden wij dit landelijke rivierenbeleid. Wij weten wat er speelt en nodig is in het Rijngebied en delen onze kennis. Wij verbinden landelijke en regionale stakeholders en zorgen ook dat de landelijke en gebiedsgerichte, regionale en lokale (onderzoek)projecten in het Rijngebied goed op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken.

Vooruitblik bepaalt koers voor 2027-2033

Om te bepalen wat er op kortere termijn nodig is, kijken de Rijnpartners in de Voorkeursstrategie Rijn verder vooruit, naar 2100. Hoe ziet de inrichting van de Rijntakken en het Rijngebied er dan uit, om voorbereid te zijn op extremer hoog- en langdurig(er) laagwater?

Dit lange termijnperspectief voor de IJssel, de Waal-Merwede en de Nederrijn-Lek is bepalend voor de maatregelen, onderzoeken en projecten die we in 2027-2033 (blijven) uitvoeren. De komende jaren wordt ook duidelijk ook hoe de partners toewerken naar 2100, hoe we dat efficiënt organiseren en hoe we de samenwerking tussen Rijk, regio en onze stakeholders vormgeven.

Contact

Vragen of suggesties: deltaprogramma_rijn@gelderland.nl Kijk voor actuele informatie op www.deltaprogrammarijn.nl