Programma Tweede Nationale Deltacongres 2011

Het programmma van het Tweede Nationale Deltacongres, gehouden op 3 november 2011 in de RAI in Amsterdam, zag er alvolgt uit:

Ochtend

09.00 uur: Ontvangst en registratie

10.00 uur: Aanvang programma

Na het welkomstwoord van de deltacommissaris en gastheer Wim Kuijken zal de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma, het Tweede Nationaal Deltacongres openen.

Daarna volgt een interview door dagvoorzitter Eva Kuit met met Renée Jones-Bos (ambassadeur voor Nederland in de Verenigde Staten van Amerika), Ed Nijpels (voorzitter NLingenieurs) en Salomon Kroonenberg (emeritus hoogleraar Geologie aan de TUDelft) over de kansen en risico’s van de aanpak van het Deltaprogramma.

Marc Lammers, oud-bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam, geeft een presentatie over hoe teams succes kunnen behalen.

Aansluitend volgt een interview over de voorstellen van het Topteam Water en de wijze waarop deze in het Deltaprogramma gerealiseerd kunnen worden. Het vraaggesprek is met Koos van Oord (voorzitter Topteam Water), Co Verdaas (bestuurslid IPO), Jan Bout (kwartiermaker Topsector Water), Ina Adema (voorzitter van de VNG subcommissie Water), Jan Hendrik Dronkers (directeur-generaal Rijkswaterstaat) en Peter Glas (voorzitter Unie van Waterschappen).Aansluitend zal Ap Verheggen, creatief kunstenaar, een presentatie geven over cultuur en klimaat.

Minister-president Mark Rutte zal het ochtendprogramma afsluiten. 

12.30 uur: Lunchbuffet 

Middag

12.30 uur: Opening van de Deltaparade door minister-president Mark Rutte

14.00 uur: Parallel aan de Deltaparade vinden drie gesprekken in het Auditorium plaats

Ans van den Bosch (programmadirecteur Deltaprogramma Zoetwater), geeft een inleiding over water en droogte. Daarna gaat Eva Kuit hierover in gesprek met Theo Schmitz (directeur Vewin), Albert Jan Maat (voorzitter LTO Nederland), Tanja Klip-Martin (gedeputeerde Water provincie Drenthe), Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds) en Lambert Verheijen (dijkgraaf Waterschap Aa en Maas).

De discussie over adaptief deltamanagement wordt ingeleid door Maarten van der Vlist (topspecialist van de Waterdienst van Rijkswaterstaat). Vervolgens zullen Andries Heidema (voorzitter van de VNG-commissie Ruimte en Wonen), Annemarie Moons (dijkgraaf Waterschap Vallei & Eem), Luzette Wagenaar-Kroon (wethouder Water Gemeente Drechterland) en Jean-Luc Beguin (hoofdingenieur-directeur Rijkwaterstaat Dienst Limburg) hierover in gesprek gaan.

Bert Naarding (programmadirecteur Deltaprogramma Veiligheid) leidt het onderwerp veiligheid in theorie en praktijk in, waarna Chris Kuijpers (directeur-generaal Ruimte en Water van het ministerie van Infrastructuur en Milieu), Co Verdaas (gedeputeerde Water provincie Gelderland), Han Vrijling (hoogleraar waterbouwkunde TU-Delft) en Paul van Erkelens (dijkgraaf Wetterskip Fryslân) hierover in discussie gaan.

Maarten Hajer (directeur Planbureau voor de Leefomgeving) zal na ieder gesprek een korte reflectie geven.

Niels Blomberg, waterdichter van het Waterschap Zuiderzeeland, en deltacommissaris Wim Kuijken sluiten het Deltacongres af.

17.00 uur: Napraten met een drankje en hapje op de Deltaparade