Dit Signaalportaal is ontwikkeld voor verschillende gebruikersgroepen:
- De Signaalgroep zelf: het Signaalportaal ondersteunt het proces van monitoren, signaleren en adviseren van de Signaalgroep
- Het Deltaprogramma en andere geïnteresseerden: het biedt een onderbouwing bij de periodieke signaleringsrapporten van de Signaalgroep die aan de Deltacommissaris worden gestuurd.
Het Signaalportaal is ontwikkeld door de Signaalgroep Deltaprogramma (aanlevering van teksten en data), Climate Adaptation Services (CAS) (vormgeving en bewerking figuren) en Future Communication (webdesign), in opdracht van het Deltaprogramma.
De presentaties van dit Signaalportaal worden gebruikt bij de evaluatie van de koers en het tempo van het Deltaprogramma in relatie tot de veranderende omgeving. De data ondersteunen de adviezen (signalen) die de Signaalgroep jaarlijks uitbrengt aan de Deltacommissaris.
De selectie van indicatoren is gemaakt door de Signaalgroep. Voor gekozen thema’s zijn indicatoren gekozen die informatie geven over veranderingen in klimaat, landgebruik, watergebruik en mogelijke effecten van deze trends op de samenleving.
De getoonde data worden door KNMI, CBS, PBL en RWS beheerd en geactualiseerd. In dit Signaalportaal worden data van deze instituten gepresenteerd. Er worden geen nieuwe gegevens verzameld door de Signaalgroep.
De Signaalgroep is ook alert op maatschappelijke trends en ontwikkelingen die voor het Deltaprogramma relevant kunnen zijn, zoals de houding van Nederlanders ten aanzien van klimaatverandering en de inschatting van risico’s ten aanzien van klimaatgerelateerde thema’s zoals waterveiligheid, wateroverlast en watertekort. Informatie over deze trends en ontwikkelingen is (nog) niet in het Signaalportaal opgenomen. Regelmatig wordt bezien of er nieuwe thema’s of indicatoren aan dit Signaalportaal moeten worden toegevoegd.
De indicatoren zijn afgeleid uit waargenomen grootheden en worden vaak aangevuld met verwachte ontwikkelingen die in scenario’s worden weergegeven. De meeste indicatoren leggen de nadruk op extreme omstandigheden die een mogelijke maatschappelijke impact hebben. De langetermijn trends van de frequentie of intensiteit van deze extremen zijn een indicatie voor de te verwachten maatschappelijke impacts.
Niet alle signalen zijn ‘sterk’ en eenduidig en niet alle indicatoren concreet en meetbaar: er kan sprake zijn van effecten die niet voldoende eenduidig kunnen worden ingeschat, en van onbekende of moeilijk kwantificeerbare variabelen in het systeem. Daarbij kunnen zich ook onverwachte gebeurtenissen voordoen met een abrupt of grillig verloop (zoals een gebeurtenis met exceptionele regenval).
Ja, alle gegevens zijn via zogenaamde csv-files (te openen met onder andere Excel) beschikbaar.