Parallelsessie 6 – De toekomstbestendige wijk van 2050 bouwen we nu

Hoe ziet de wijk van 2050 eruit? Die vraag staat centraal in de parallelsessie ‘De toekomstige wijk van 2050 bouwen we nu’. Roel Woudstra, algemeen directeur van stichting Buurkracht, vertelt een mooi verhaal over de rol van bewoners bij maatschappelijke opgaven. “Als je bewoners eigenaarschap geeft, gaat het een stuk sneller.”

Kijk hier de parallelsessie terug via YouTube

Bevlogen bewonersinitiatieven

Buurkracht slaat de brug tussen buurtbewoners en de lokale overheid, zodat maatschappelijke opgaven in de wijk gezamenlijk opgelost worden. “Met de juiste aanpak ontstaan structurele bewonersinitiatieven die zich blijven inzetten voor de wijk”, vertelt Woudstra. Dat begint met een helder stappenplan, maar ook persoonlijke begeleiding en communicatiemiddelen zijn belangrijk. Een bevlogen bewonersinitiatief kan een grote bijdrage leveren aan het realiseren van klimaatadaptatiemaatregelen. 

“Met de juiste aanpak ontstaan structurele bewonersinitiatieven” - Roel Woudstra

Drie casussen

Woudstra sluit zijn verhaal af met drie casussen waarmee de deelnemers in groepen aan de slag gaan. De eerste casus gaat over de Groningse wijk Vinkhuizen, die vaak last heeft van hittestress. De tweede casus betreft Valkenswaard; de gemeente is versteend, waardoor regelmatig sprake is van wateroverlast. De derde casus speelt in Goverwelle (Gouda), waar de grondwaterstand stijgt, met wateroverlast tot gevolg.  

Een tijdshorizon voorkomt dat bewoners afhaken

Op zoek naar oplossingen

De eerste casus bespreekt sessieleider Kim Coppes met de online deelnemers. De fysiek aanwezige deelnemers gaan aan de slag met Valkenswaard en Goverwelle. In drie rondes brengen de deelnemers de problemen in de wijk in kaart, bedenken ze oplossingen én denken ze na over het realiseren ervan. Voor het wateroverlastprobleem in Goverwelle komen veel oplossingen voorbij: regentonnen plaatsen, tegels uit de tuin halen en een groene ontmoetingsplaats met regenwaterbuffer realiseren. Het lijkt erop dat bij alle groepen het betrekken van bewoners een moeilijke opgave is. Hoe activeer je bewoners? Hoe ga je in gesprek? Een van de deelnemers is ervan overtuigd dat zorgen voor gezelligheid belangrijk is voor het activeren van bewoners. 

Tijdshorizon

Tijdens de plenaire afsluiting van de sessie vatten twee deelnemers de opdracht samen. Eén van hen concludeert dat een tijdshorizon bieden voorkomt dat bewoners afhaken. Woudstra vindt dat een goede opmerking. “Een afgemeten proces is inderdaad belangrijk. Dan weten bewoners waar ze aan toe zijn en in welke fase van het proces ze zich bevinden.”