Parallelsessie 9 - Watercrisis Limburg 2021

De sessie over de overstromingen in Limburg, in juli van dit jaar, begint met een aangrijpende video. De beelden tonen de ravage in de huizen en de straten, en de wanhoop van de getroffen mensen. Maar ook de saamhorigheid en moed van bewoners en hulpverleners komt duidelijk naar voren, ondersteund door het indringende lied van Demi Lovato I’m a warrior.

Kijk hier de parallelsessie terug via YouTube

Water uit het stopcontact

Hoteleigenaar Claudia Volder en wethouder Carlo Vankan vertellen over hun ervaringen tijdens de overstroming van Valkenburg. Volder had zestig gasten in haar hotel toen “een tsunami van water” binnenkwam. “De stroom viel uit, mensen raakten in paniek en de stroming in de straat was te sterk om ons te komen helpen met bootjes.” In laadbakken van tractoren vond iedereen een veilig heenkomen. Wethouder Vankan zag het water uit de stopcontacten komen en verliet met vrouw, zoon en hondjes zijn woning met een bootje van de brandweer. “Ik wilde eerst niet weg, maar we werden toch bang.”

Een held nodig

Wethouder Vankan woont nog steeds op een vakantiepark. Zijn elfjarige zoon doet de gordijnen dicht als het gaat regenen en droomt regelmatig dat hij verdrinkt. Het hotel van Claudia Volder heeft voor miljoenen schade opgelopen. Een vergoeding via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) laat op zich wachten. “Het gaat nog steeds niet goed met ons”, zegt Volder. “Ik heb een held nodig, die ons er weer bovenop helpt.” 

Robuust watersysteem

De Limburgse gemeenten, het waterschap en de provincie hebben een ‘propositie water’ geschreven en aangeboden aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. In dit actieprogramma staat dat er 1,2 miljard euro nodig is voor een robuust watersysteem in de provincie. Gedeputeerde Lia Roefs licht toe: “De schade van de overstromingen in juli is geschat op 1,8 miljard euro. Maatregelen nemen levert dus ook iets op.”

Kennis in huis

Marij Pollux, wethouder van Venlo, vertelt dat haar gemeente geluk heeft gehad. “Door de Maaswerken had het water in onze omgeving de ruimte. Hieruit blijkt wel: we hebben de kennis in huis; we kunnen dit voorkomen. Maar dan moeten we dus echt aan de slag.” Dijkgraaf Patrick van der Broeck is trots op de propositie. “Ook het maatschappelijk middenveld heeft eraan meegewerkt. We moeten samen aan de slag om Limburg bestand te maken tegen wateroverlast. Het is hard werken, maar schouder aan schouder kunnen we het. Ik heb er vertrouwen in.”

“De Wts dreigt een moeras te worden, er moet worden ingegrepen” - Lia Roefs

Luisteren naar inwoners

Gedeputeerde Lia Roefs zegt dat ze bij het maken van plannen voor een robuust watersysteem goed naar de inwoners van Limburg wil luisteren. “Ik wil gebruikmaken van hun kennis, zij weten hoe het landschap in elkaar zit. Wat hebben zij gezien en ervaren in juli?” In een gesprek met Tweede Kamerleden heeft ze aangedrongen op snelle afhandeling van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. “Het dreigt een moeras te worden, er moet nu echt worden ingegrepen.” Zodat de getroffen inwoners hun leven weer kunnen opbouwen. En de zoon van wethouder Carlo Vankan weer rustig kan slapen, concludeerde de voorzitter van de sessie.