Voorkeursstrategie Kust

Het doel van de voorkeursstrategie voor de kust is dat het gebied in de toekomst veilig, aantrekkelijk en economisch sterk blijft. De ambities binnen het nationaal Deltaprogramma voor de kustzone zijn daartoe uitgewerkt in de voorkeursstrategie Kust. De voorkeursstrategie Kust komt voort uit de deltabeslissing Waterveiligheid en de Beslissing Zand. De uitvoering is uitgewerkt in een serie maatregelen voor het kustgebied.

Zandsuppleties

Het zand langs de Nederlandse kust vormt een natuurlijke bescherming tegen de zee. Door de getijdewerking, wind, golfslag en stroming verdwijnt er voortdurend zand in zee. Om te voorkomen dat strand en duinen hun beschermende functie verliezen, versterkt Rijkswaterstaat de kust met miljoenen kubieke meters zand per jaar. Deze zandsuppleties houden de hoeveelheid zand in het kustfundament structureel in evenwicht. Het volume van de suppleties zal moeten toenemen om de kust te laten meegroeien als de zeespiegel sneller gaat stijgen.

Waterveiligheid

Het motto voor de waterveiligheidsstrategie langs de kust is ‘zacht waar het kan, hard waar het moet’. Zacht in dit geval betekent gebruikmaken van zandsuppleties, die ook bijdragen aan een aantrekkelijke kust met mogelijkheden voor natuur, recreatie en toerisme.

Deze strategie komt voort uit de Nationale Visie Kust uit 2013: een veilige, aantrekkelijke en economisch sterke kust. Partijen verbinden de veiligheidsopgave en ruimtelijke ambities met elkaar, met maatwerk per locatie. Samenwerking gebeurt onder meer via het Kustpact uit 2017. Daarin beschrijven overheden, natuurorganisaties, de recreatiesector en drinkwaterbedrijven de verschillende waarden van de kust. Ook geven ze aan hoe zij samen de toekomstige ontwikkeling van met name de recreatieve strandbebouwing langs de kust vormgeven. Per kustprovincie zijn de afspraken vastgelegd in de provinciale verordening, inclusief een kaartbeeld.