Duurzaamheid

De organisatie streeft ook dit jaar naar een zo duurzaam, klimaatneutraal en circulair mogelijk Nationaal Deltacongres. 

De mensen die afreizen naar Groningen, worden gestimuleerd dat met het openbaar vervoer te doen en tijdens het congres is 75% van de gerechten vegetarisch en/of vegan. Lees hier meer over de catering en ‘groene evenementen’.

Vervoer Deltacongres 

Martiniplaza zet pendelbussen in vanaf Groningen Centraal Station. De deelnemers van het congres verlaten het station en stappen aan de overkant van de straat bij de halte rondvaart in de bussen van Arriva Touring. 

Alle touringcars zijn technisch in staat om met Hydratreated Vegetable Oils (HVO) te rijden. Deze HVO is een biologische, duurzame brandstof (ook wel Blauwe Diesel) die maar liefst 90% minder C02 uitstoot ten opzichte van reguliere diesel. De grondstof die hiervoor wordt gebruikt zijn plantaardige of vololiën die eerst gediend hebben voor de voedingsindustrie en is daarom een circulair product (en daarom ISCC-EU goedgekeurd en voldoen aan de EN 15940 norm). Op een eigen terrein in Groningen staat een tankstation voor deze HVO brandstof.

Groen beleid Martiniplaza

Een van de voornaamste aandachtspunten van Martiniplaza is het minimaliseren van het energie- en waterverbruik. Sinds 2014 heeft Martiniplaza continu geïnvesteerd in het verduurzamen van het pand en haar installaties. Deze duurzaamheidsslag is de afgelopen jaren gefaseerd uitgevoerd om het energieverbruik te verminderen en de C02-voetafdruk te verkleinen. Hieronder kunt u lezen op welke wijze Martiniplaza duurzaamheid toepast in haar beleid:

Zonnepanelen- en collectoren 

Martiniplaza heeft op haar daken 1.800 zonnepanelen liggen die gezamenlijk op jaarbasis meer dan 400 mWh (dat is 400.000.000 watt) stroom produceren. Naast onze zonnepanelen waarmee we elektriciteit opwekken gebruiken we voor onze centrale warmwatervoorzieningen zogenaamde zonnecollectoren waarmee we warm water produceren en deze in boilers opslaan en gebruiken wanneer het nodig is. 

Ledtechniek 

Alle nieuw aangebrachte verlichting in Martiniplaza is van het meest energiezuinige soort en stapsgewijs wordt ook de bestaande verlichting vervangen door lampen met deze modernere led techniek. 

Slimme klimaatbeheersing 

Martiniplaza is een groot gebouw. We beschikken over veel installaties die zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Deze installaties zijn het afgelopen jaar gefaseerd vervangen voor efficiëntere installaties waarbij afgezogen lucht gebruikt wordt om verse lucht voor te verwarmen. Hiermee besparen we meer dan 60% op het oorspronkelijke gasverbruik. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën voor verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC), kan Martiniplaza de temperatuur en luchtstroom nauwkeurig regelen en onnodig energieverbruik verminderen. 

Nieuwe technieken 

Bij het vervangen van onze dakbedekking hebben we gekeken naar nieuwe technieken. Zo hebben we het bitumen dak van een van onze grootste hallen in de zomer van 2022 vervangen door een dak van PVC en daarbij geïsoleerd. Naast dat dit materiaal veel langer meegaat heeft het nog een ander groot voordeel; het is wit. Dat scheelt op zonnige dagen al snel 4 graden en maakt de hal een stuk aangenamer. Nog een bijkomend voordeel; we hoeven minder te koelen. 

Papierloze communicatie 

Door over te stappen op digitale communicatie en het gebruik van mobiele apps voor programma's en informatie, kan Martiniplaza de hoeveelheid papierafval verminderen. 

Milieuvriendelijke schoonmaak 

Bij het schoonmaken van de locatie na evenementen wordt er gebruikgemaakt van milieuvriendelijke schoonmaakproducten en methoden om schadelijke chemicaliën te vermijden en de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Eco-vriendelijke inkoop 

Het hospitality team houdt bij de inkoop rekening met duurzame en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen en dranken, waarbij rekening wordt gehouden met aspecten zoals verpakking, herkomst en productiemethoden. Op de volgende bladzijde vertellen we hier meer over. 

Duurzame oplossing 

De komende jaren gaan we nog meer inzetten op duurzaamheid. Zo worden alle urinoirs vervangen door waterloze urinoirs, worden onze koelinstallaties vervangen door energiezuinige exemplaren, waarmee we d.m.v. "warmte - koude opslag" de geproduceerde warmte kunnen opslaan en in de koudere periodes kunnen hergebruiken. In de winterperiode kunnen dezelfde installaties worden gebruikt, waarbij de warmte gebruiken op het pand te verwarmen. We brengen vervolgens de geproduceerde "kou" in de grond zodat we deze in de zomer weer kunnen gebruiken. 

In al onze verbouwingen nemen we duurzaamheid mee. Zowel bouwkundig als op installatietechnisch vlak blijven we streven naar de meest duurzame oplossing.