Programma

‘Vaart maken met een veilige en leefbare delta én grenzen stellen’

Hoe bereiden we ons voor op wateroverlast, droogte en hitte? En hoe kunnen Nederland veilig, mooi en leefbaar houden én klimaatbestendig maken? Welke grenzen stellen we aan ruimte- en watergebruik? Deze vragen staan centraal tijdens het Nationaal Deltacongres 2023.

Vanaf 10.00 uur bent u welkom in Martiniplaza. In de stijlvolle foyers kunt u alvast bijpraten of kennismaken met andere deelnemers.

Om 11.00 uur start het plenaire programma, onder leiding van dagvoorzitter Eva Kuit. Zij gaat onder meer in gesprek met René Paas, de commissaris van de Koning in Groningen. Hij vertelt over de waarde en de risico’s van water in zijn provincie. Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat richt het woord tot de deltacommunity en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra is de keynote-spreker. Hij geeft zijn visie op de grote opgaven in de openbare ruimte en legt uit welke kansen er zijn om acties te verbinden en versnellen. Denker des vaderlands Marjan Slob is te gast en brengt een column. En ik kijk er naar uit om de nieuwe deltacommissaris, Co Verdaas, aan u voor te kunnen stellen.

Vast onderdeel van het plenaire programma is de première van de nieuwe Deltafilm. Dit keer staan jonge professionals in de watersector en bijzondere projecten in het noorden van het land centraal. Veel aandacht ook voor het Zonnetje, waarbij dit jaar drie mooie burgerinitiatieven op het gebied van ruimtelijke adaptatie om de eer strijden.

Twee rondes, meer dan twintig sessies

Na de lunch kunt u deelnemen aan twee rondes met sessies en workshops. We organiseren bijvoorbeeld de sessie ‘Nederland AAA-klimaatbestendig’. Hierin wordt besproken welke maatregelen voor klimaatadaptatie nodig zijn en hoe we de implementatie hiervan kunnen versnellen door middel van samenwerking tussen de overheid, de financiële sector en andere relevante organisaties. En de sessie ‘Wat leert het Kennisprogramma Zeespiegelstijging ons’ over de tussenbalans waarin de resultaten van de eerste fase van het onderzoeksprogramma worden gepresenteerd. 

Ontmoetingen

In de foyers van Martiniplaza kunt u bijpraten of kennismaken met andere deelnemers. En laat u verrassen door een van de creatieve en kunstzinnige onderdelen en activiteiten.